Nickerie.Net, dinsdag 04 oktober 2005  


Trafassi begint Srefidensi-tour in Nickerie

door Sharon Singh

Paramaribo - De Nederlandse muziekformatie Trafassie van Surinaamse komaf viert 30 jaar onafhankelijkheid van de staat met ons mee. Na jaren brengen de leden weer een bezoek aan ons land. Trafassie die als kasekoformatie begon, speelt nu vrijwel alle stijlen. De vijf man sterke muziekformatie arriveert al op 17 november in ons land. Ze verzorgen de twee opeenvolgende dagen daarna twee shows, waarbij de eerste in Nickerie.

Op 18 november treedt Trafassi op in Nickerie Indoor Stadium (NIS) de show van 19 november vindt plaats in ANS. Volgens B.E. Entertainment, de organisatie die Trafassie laat halen wordt het een complete happening, want 30 jaar Srefidensi mag niet zomaar voorbij gaan. "Het programma zal zodanig samengesteld worden, zodat iedereen aan zijn trekken zal komen. Edgar Burgos de bandleider zit te popelen om weer in Suriname op te treden met zijn band", vertelt de organisator Sammy Doerga. " M’o siki a publiek, lib’ ala san’ tap’ mi want m’o law den in’ Nis!," zei Burgos.

Trafassi betekent letterlijk vertaald ‘anders of ommekeer’. De bezetting van de groep ziet er als volgt uit: Edgar Burgos is voorzanger, percussionist tevens bandleider, Mark Westfa is bassist, Papi Lomp bespeelt de piano, Jean Renè is drummer en Roopesh Bhaggoe toetsenist. Daarnaast leveren alle leden hun bijdrage bij het zingen. " Nadat onze groepsleden zowel in Suriname als in Nederland in verscheidene populaire "exotische" groepen op topniveau hadden gemusiceerd, besloten we de krachten te bundelen, wat resulteerde in de oprichting van Trafassi in 1981", vertelt Burgos.

Deze groep had als streven om de Nederlandse muziek bizz van een tropisch tintje te voorzien, wat volgens hun heel gauw was gelukt. Vier jaar na de oprichting belandde ze op de eerste plaats van de Tip- Parade met hun hit "Wasmasjien" (Kleine wasjes, grote wasjes). Ruim een week bezette ze eveneens met dit nummer de eerste plaats op de Nederpop-Parade en de vierde in de Top- 40.

Hiermee hebben ze de status van Nationale Bekendheid verworven. Dankzei de vele reclamespotjes die gebruik maken van de bekende nummers van deze muziekformatie hebben ze die status nu, na twintig jaren weten te behoud en. Enkele andere hits van Trafassie zijn: Strijkplank, Huishoudschool, Euro 1-2-5 (in verband met de introductie van de Euro) en Hoera we missen het WK. Vermeldenswaard is dat de groep een fanclub heeft ‘Tanfassi’ met maar liefst 3000 leden.

Op het tropische carnaval in Rotterdam heeft deze band jaren achtereen, alle mogelijke prijzen in de wacht gesleept. Ook op de avondvierdaagse van Nijmegen, was deze muziekformatie zowel live, als op de radio te horen. Volgens de biografie van de groep werd de voorzanger van de groep op 5 mei uitgekozen om op het Bevrijdingsfestival, in Almere en op het Museumplein, en in het TV Programma VARA-live, enkele nummers van de onlangs overleden André Hazes te vertolken. Ook op de Suri-Vlaamse nacht, waarin de topartiesten van België optreden, mocht Bugru de Surinaamse artiesten vertegenwoordigen, waarmee hij prominent de voorpagina van de kranten haalde.

In augustus 2001 is de zanger en mede-oprichter van Trafassi, Edgar ‘Bugru’ Burgos, door de President van Suriname onderscheiden met de "Ridder in de ERE-ORDE van de Gele Ster", dit vanwege de vele muzikale-, maatschappelijke-, en sociale activiteiten, die hij voor- en namens Suriname heeft ontplooid. Over drie weken gaat de groep op een Caribische tournee. Daarna is ons land aan de beurt. Naar verluidt zijn de heren in de studio gedoken, om speciaal voor de 30 jaar Srefidensi van Sranan soortgelijke nummers op te nemen, die ze logischerwijs hier gaan presenteren.-.

Bron/Copyright:

,04/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics