Nickerie.Net, vrijdag 07 oktober 2005  


Achtergrond

Minister Bot keert deemoedig terug op schreden

Verslaggever Theo Koelé

DEN HAAG - De minister van Buitenlandse Zaken was woensdag in de ogen van de oppositie nog een held. Een dag later werd Bot met hoon overladen, toen hij voor de camera’s spijt betuigde. Als een kleuter is minister Bot van Buitenlandse Zaken door premier Balkenende en de regeringspartijen CDA en VVD in de hoek gezet. Bot keerde met hangende pootjes terug in zijn hok. Hij is gewoon laf. Zo luidde donderdag het vernietigende oordeel van de linkse oppositie in de Tweede Kamer (PvdA, Groenlinks, SP) over de CDA-minister die zijn omstreden uitlatingen over de oorlog in Irak had ingeslikt.

Een dag eerder was Bot nog de held van links. Eindelijk had een bewindspersoon, en niet de minste, de moed gehad openlijk zijn twijfel te uiten over de Amerikaanse invasie in Irak. Was het wel verstandig geweest om ten strijde te trekken, vroeg Bot zich woensdag hardop af. De informatie over massavernietigingswapens die Saddam Hussein zou bezitten, was immers achteraf onjuist gebleken.

Daar ging het destijds helemaal niet om, betoogde premier Balkenende gisteren voor de zoveelste keer. De dictator in Bagdad had de VN gebruskeerd, door geen antwoord te geven om meer dan honderd prangende vragen over zijn wapenarsenaal. Dat was voldoende rechtvaardiging om een oorlog te ontketenen, aldus Balkenende.

Zo is het, beaamde Bot deemoedig. Ook met de huidige kennis van zaken (er zijn nimmer massavernietigingswapens gevonden) hebben de Amerikanen destijds ‘juist gehandeld’. En derhalve was de Nederlandse steunbetuiging aan Washington toen ook terecht.

De minister had, op aandringen van de premier, zijn spijt al betuigd ten overstaan van camera’s en microfoons op dezelfde avond dat hij zijn verrassende uitspraken deed. Verrassend, omdat de kabinetten Balkenende I en II onverkort steun gaven aan de Amerikanen.

Balkenende belde woensdagavond met Bot vanuit het vliegtuig waarmee hij vanuit Afrika naar Nederland terugkeerde. De premier maakte zijn partijgenoot duidelijk dat hij een afwijkend standpunt verkondigde dat gecorrigeerd moest worden.

Aldus geschiedde. Daarmee ‘is de zaak afgedaan’, concludeerde Balkenende gisteren. Ook de coalitiepartijen CDA en VVD namen genoegen met de verklaring van Bot dat de commotie op een ‘misverstand’ berustte. Mét de oppositie betreurde de kleinste regeringspartij D66 echter dat minister Bot op zijn schreden terugkeerde. D66 sloot zich aan bij het verzoek van links om eindelijk eens uit te zoeken op welke gronden Nederland de inval in Irak had gesteund. Een verzoek dat zowel door het kabinet als een Kamermeerderheid niet gesteund wordt.

Het toch al venijnige debat kreeg nog een staartje toen PvdA-leider Bos de premier gisteravond betichtte van geschiedvervalsing. Balkenende had er aan het slot van het spoeddebat fijntjes op gewezen dat de PvdA niet ‘altijd’ tegen de oorlog was geweest, zoals de partij beweert. In een speciale editie van de Bosbode, de nieuwsbrief van de PvdA-voorman op internet, werd de premier van repliek gediend.

Aan de vooravond van de oorlog had Bos gezegd dat Nederland geen steun mocht betuigen aan de VS. Zelfs SP-leider Marijnissen, nooit te beroerd de PvdA van halfslachtige oppositie te betichten, noemde dat toen duidelijke taal. De PvdA wil maar zeggen: anders dan Bot kan de grootste oppositiepartij geen draaikonterij verweten worden.

Bron/Copyright:

Volkskrant /

Nickerie.Net

,07-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics