Nickerie.Net, vrijdag 07 oktober 2005  


Caribisch Gerechtshof straks toch beroepshof Suriname

door Ivan Cairo

Paramaribo - Het Caribisch Gerechtshof (CCJ) wordt over enige tijd toch de hoogste rechtsberoepsinstantie voor Suriname. De regering zet nu vaart achter het proces om lid te worden van de beroepsjurisdictie van de CCJ. Tijdens een eendaagse vergadering van de CARICOM Legal Affairs Committee (LAC) in Bridgetown, Barbados, zei justitieminister Chandrikapersad Santokhi woensdag, dat de wetgeving op dit stuk binnenkort naar het parlement wordt gestuurd. Hij sprak de hoop uit dat Surinames volledig lidmaatschap van het CCJ binnen afzienbare tijd een feit is.

Santokhi benadrukte ook Surinames commitment ten opzichte van de veiligheid in de regio en riep op tot meer samenwerking op dat stuk. Hij pleitte ervoor dat alle sectoren en instituten in de regio een netwerk vormen om niet alleen de communicatie en coördinatie te verbeteren, maar meer gericht te zijn op wederzijdse interdependentie. Dit moet resulteren in een gemeenschappelijke strategie van assisterende en elkaar ondersteunende lidstaten waar nodig en harmonisering van voorwaarden voor een regionale aanpak.

De bewindsman is ervan overtuigd dat dit in hoge mate noodzakelijk is vooral tegen de achtergrond van het vrije personenverkeer tussen landen, globalisatie en het binnendringen van internationale en transnationale misdaad in het Caribisch Gebied. Mede vanwege deze uitdagingen riep Santokhi de regio op aandacht te schenken aan issues die te maken hebben met dreiging tegen de regionale bevolking en de menselijke waardigheid en andere vormen van criminaliteit. "Om dit te bestrijden is sterk aan te bevelen een grotere onderlinge samenwerking en integrale aanpak in de CARICOM, teneinde de veiligheid en zekerheid in de regio te beschermen en te behouden op nationaal en regionaal niveau. Deze mate van samenwerking is eveneens noodzakelijk bij het ontwikkelen van gezamenlijke strategieën om de jeugd te beschermen tegen de negatieve invloeden van deze dreigingen," aldus de justitieminister.

Onder aanvoering dat criminaliteit en geweld behoren tot de grootste uitdagingen voor de regio, zei de Barbadiaanse minister van Justitie, Mia Mottley, dat wetgeving de samenwerking moet bevorderen en regionale krachten samenbundelen. De drugcultuur heeft alle landen binnen de CARICOM beïnvloed, niet alleen door geweld, maar ook in termen van corruptie. De LAC gaat zich daarom buigen over een Corruptie Preventie Modelwet voor landen die hun wetgeving op dat stuk willen aanpassen. Minister Mottley benadrukte dat corruptie niet alleen een fenomeen is binnen de publieke sector, maar een cultuurprobleem dat de totale samenleving beïnvloed. Het is daarom belangrijk dat inzicht daarin wordt verkregen en corruptie wordt uitgebannen of geminimaliseerd.

Mottley: "Drugsgelden stimuleren corruptie, en gerichte actie is noodzakelijk om de komende tien tot twintig jaar ervoor te zorgen dat gemeenschappen en personen die daarvan slachtoffer zijn geworden, weer op het rechte spoor te brengen.".-.

Bron/Copyright:

,07/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics