Nickerie.Net, woensdag 12 oktober 2005  


Visumbeleid verder versoepeld

door Ivan Cairo

Paramaribo - Versoepeling van het visumbeleid zal niet beperkt worden tot bezoekers uit Nederland. Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om voor alle reizigers met een Surinaamse achtergrond die Suriname regelmatig bezoeken, de toegang tot het land te vergemakkelijken. In een proeffase gold deze regeling voor Surinaamse-Nederlanders, waarbij een soepele visa-aanvraagprocedure gehanteerd werd.

In de ontwerpbegroting 2006 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) wordt verder aangegeven, dat met betrekking tot de infrastructuur het nu zo is, dat de centrale gegevens op het consulaat in Amsterdam worden verwerkt en opgeslagen. Van daaruit worden ze via internet overgebracht naar de database in Suriname. Ondertussen zijn zes werkstations geplaatst, die beschikbaar zijn voor de Militaire Politie op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Op twee systemen na is de infrastructuur op de luchthaven compleet en klaar voor operatie. Aanpassing van de huidige software is echter vereist en de testfase voor de nieuwe software is reeds begonnen. Buza verwacht dat tegen eind deze maand de vereiste applicatie volledig zal zijn uitgevoerd.

Volgens het ministerie is gebleken dat in Suriname grote behoefte bestaat aan informatie met betrekking tot in Nederland verstrekte gegevens. "Deze informatie zal voor de bij immigratie betrokken autoriteiten beschikbaar zijn, zodat er een monitoringsproces ontwikkeld kan worden". Deze gegevens worden steeds in code via het internet getransporteerd. Het komend dienstjaar zal daarom worden voortgegaan met het werk dat vereist is bij het visumversoepelingsproject. Zowel bij de Vreemdelingendienst als de Militaire Politie te Zanderij zullen in dat kader voorzieningen worden getroffen. Tijdens een onderhoud tussen minister Lygia Kraag-Keteldijk en ambassadeur Francisco Simancas van Venezuela eind vorige maand, heeft de diplomaat aandacht gevraagd voor het visumbeleid dat gevoerd wordt ten opzichte van Venezolanen. Zij krijgen slechts een ‘maandvisum’, terwijl Surinamers die naar Venezuela gaan een ‘jaarvisum’ krijgen en wel met multipele entries.

Uit de opbrengst van consulaire diensten verwacht Buza in 2006 10.659.000 Surinaamse dollar op te strijken en aan kanselarijrechten een bedrag van 68.900 Surinaamse dollar. Aan apparaatskosten denkt het ministerie circa 32 miljoen Surinaamse dollar te zullen uitgeven en voor het uitvoeren van haar beleidsprogramma iets minder dan 12,5 miljoen Surinaamse dollar. Totaal denkt Buza 11,2 miljoen Surinaamse dollar aan middelen te zullen ontvangen.

In de conceptbegroting wordt aangegeven, dat door het groeiend aantal reizigers en de daaraan gekoppelde toename van problemen met passagiers, ook het aantal Surinaamse slachtoffers in het buitenland stijgt. Het komt vaker voor dat Surinamers in het buitenland geconfronteerd worden met onder andere diefstal en beroving, en er moet regelmatig ondersteuning en consulaire bijstand worden verleend aan Surinaamse staatsburgers die in de gevangenis zijn. "De heractivering van de afdeling die zich bezighoudt met personenverkeer en migratie is daarom een grote noodzaak". Buza zal in dit verband ook de werkrelatie met bepaalde landen moeten heractiveren en daarvoor moet een minimaal bedrag worden begroot.-.

Bron/Copyright:

,12/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics