Nickerie.Net, dinsdag 18 oktober 2005  


Regering laat zich niet ophouden door Bouterse

door Vernon Texel

Paramaribo - "We laten ons niet ophouden door Desi Bouterse en laten het gerechtelijk apparaat zijn werk doen. Er zijn belangrijkere zaken die nu onze aandacht vragen," melden bronnen rond president Ronald Venetiaan. Bouterse zou volgens hen meer aandacht krijgen dan hij waard is. Bedreigingen van NDP-voorzitter Bouterse over consequenties die voortzetting van het proces over de 8 Decembermoorden voor hem persoonlijk en de samenleving hebben, schrikken dan ook niet af.

"Het Ministerie van Justitie en Politie benadrukt dat het nu op gang gezette proces rond de 8 Decembermoorden van 1982, onherroepelijk zal worden voortgezet," meldt het departement. Hierbij staat het rechtsstaatprincipe dat van toepassing is op elke burger, centraal.

Bouterse is hoofdverdachte in dit proces. Het resultaat van het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak is nu bij de rechterlijke macht. Op korte termijn wordt begonnen met de behandeling van de bezwaarschriften, die de advocaten van de verdachten hebben ingediend bij de Krijgsraad. Na behandeling van deze bezwaarschriften zal het proces tot vervolging van de verdachten worden ingezet door het Openbaar Ministerie (OM). "Het OM zal door deze ontwikkelingen alle maatregelen treffen om in het algemeen de veiligheid van de samenleving en in het bijzonder de veiligheid van de verschillende rechtshandhavingsinstituten te garanderen. Dit teneinde het lopend onderzoeksproces en het onderzoekstraject onbelemmerd voortgang te doen vinden," legt Justitie uit.

Bouterse belooft echter een harde strijd, waarin "alles geoorloofd zal zijn". Afgelopen donderdag richtte hij zich rechtstreeks tot de Nieuw Front-leiding en daagde hij deze uit het strafproces maar te beginnen en voor de gevolgen in te staan. "W’e wer’ mi ede. Ef’ yu wan wer’ mi strati, dan seki (vrij vertaald: Jullie maken me het leven zuur. Als je lastig wil doen, begin maar)", zei Bouterse. "Te w’e feti, feti no ab’ conditie. T’e w’e feti, san e gelde gi mi e gelde gi yu." De politicus hoopt dat de regering verstandig handelt en voor een andere optie kiest om het vraagstuk ‘8 december’ aan te pakken. Daartoe zijn er nationaal en internationaal voldoende voorstellen en modellen voorhanden, weet hij.

De uitspraken van de oud-legerbevelhebber, donderdagavond in OCER tijdens de viering van zijn zestigste jaardag, hebben geleid tot vele reacties in de samenleving. In verband hiermee heeft justitieminister Chandrikapersad Santokhi de afgelopen periode overleg gehad met de leidingen van het Korps Politie Suriname, het OM en andere rechtshandhavings- en veiligheidsinstituten. Santokhi benadrukt dat de regering er alles aan zal doen om de rechtsstaat Suriname te beschermen en verder te verstevigen.

In zijn campagne tegen de regering heeft de NDP-voorzitter voor vrijdag een "vreedzame betoging" georganiseerd. Een strijd waarvoor hij zegt klaar te zijn. De regering moet volgens Bouterse naar huis. Door maatregelen van de regering, zoals verhoging van de brandstofprijzen met in hun kielzog andere prijsverhogingen, is het leven ondraaglijk geworden. Ongeveer 87 procent van de bevolking leeft nu onder de armoedegrens, zonder enig vooruitzicht op verbetering.-.

Bron/Copyright:

,17/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics