Nickerie.Net, woensdag 19 oktober 2005  


Transparency International concludeert Corruptie in Suriname toegenomen

door Ivan Cairo

Paramaribo - Corruptie is het afgelopen jaar toegenomen in Suriname. Dat concludeert de internationale anti-corruptieorganisatie Transparency International (TI) in haar gisteren gepubliceerd rapport 2004-2005. Suriname is op de lijst van 159 landen gedaald van de 49ste naar de 78ste plaats. Vorig jaar scoorde Suriname nog 4.3 en dit jaar 3.2 op de Corruption Perception Index.

In een eerste reactie hierop zegt assembleelid Jiwan Sital niet verbaasd te zijn dat TI met een dergelijke conclusie komt.

"Dit is geen reclame voor je land, vooral niet wat betreft het aantrekken van investeerders", zegt NPS-parlementariër Adiel Kallan bezorgd.

Sital wijst erop dat het omvangrijk corruptieschandaal bij Openbare Werken zeker heeft bijgedragen aan de slechtere rating, terwijl ook op andere ministeries nog corruptieonderzoeken plaatsvinden.

Gisteren is tijdens een bespreking tussen assembleevoorzitter Paul Somohardjo en de fractieleiders besloten dat nog voor eind van dit jaar de Anti-Corruptiewet wordt behandeld. Somohardjo had bij zijn aantreden aangegeven behandeling van deze wet als een van de prioriteiten te beschouwen. De conceptwet is ongeveer drie jaar geleden reeds door een Commissie van Rapporteurs behandeld. De behandeling in een openbare vergadering werd echter steeds op de lange baan geschoven.

Sital, die lid was van de Commissie van Rapporteurs, wijst op enkele zaken in de ontwerpwet. Zo riskeren overheidsfunctionarissen inclusief regeringsleden gevangenisstraffen van maximaal 15 jaar als ze schuldig worden bevonden aan corruptie. Ook is vastgesteld dat publieke functionarissen zoals regeringsleden bij hun aantreden bij een notaris schriftelijk laten vastleggen wat hun bezittingen op dat moment zijn. Er is dan een commissie die dit regelmatig controleert.

Ongeveer drie jaar geleden is door De Nationale Assemblée de Inter-Amerikaanse Conventie tegen Corruptie aangenomen. Dit verdrag schrijft voor dat landen die hierbij partij zijn een anti-corruptiewet moeten hebben. Sital gelooft, dat met aanname en afkondiging van deze wet corruptie daadwerkelijk kan worden teruggedrongen.

Kallan is ingenomen met de behandeling van de anti-corruptiewet, maar wetten en regels alleen zijn niet voldoende. Bij zijn installatie als assembleelid voerde hij al aan, dat er strakke maatregelen moeten komen om corruptie in de ambtenarij en bij parastatale bedrijven uit te roeien, zonder aanzien des persoons. Zodra er corruptiesignalen zijn moeten deze zo snel mogelijk worden doorgeleid naar de Centrale Landsaccountantsdienst voor onderzoek. Eventueel strafrechtelijke vervolging moet dan snel volgen. Aan de andere kant mag zonder gegronde reden niet voorbarig of overhaast worden opgetreden om te voorkomen dat onschuldige personen getroffen worden.

"Het rapport moet voor Suriname een wake up call zijn om nu met man en macht de maatregelen in orde te maken", zegt de politicus. Daarnaast moet ook controle en naleving van de regels volgen en zal de politie meer "tools" moeten krijgen om te kunnen optreden. "Je kan fantastische wetten maken, maar als de organen die moeten toezien op naleving er niet zijn, dan schiet je ook niks op. Attitudeverandering waarbij personen zich meer gaan houden aan waarden en normen zal zeker ook bijdragen aan terugdringing van corruptie. Een belangrijke maatregel die getroffen moet worden, vindt Kallan, is versterking van de interne controle bij de verschillende ministeries, terwijl de controlediensten ook regelmatig getraind moeten worden. "Zonder controle , hebben mensen vrij spel ook wanneer je goede regels hebt", benadrukt het assembleelid.

Volgens de in Berlijn, Duitsland, gevestigde corruptiewaakhond is het afgelopen jaar corruptie toegenomen in landen zoals Costa Rica, Gabon, Nepal, Papua Nieuw-Guinea, Rusland, Seychellen, Sri Lanka, Suriname, Trinidad en Tobago en Uruguay.

Aan de andere kant is dit fenomeen afgenomen in landen en gebieden zoals Estland, Frankrijk, Hong Kong, Japan, Jordanië, Kazachstan, Nigeria, Qatar, Taiwan en Turkije.

Met een score van elk 1.7 zijn Tsjaad en Bangladesh de meest corrupte landen en IJsland met 9.7 het minst corrupt. Vorig jaar deelde Bangladesh de eerste plaats met Haiti.

Uit het rapport blijkt dat geen enkel rijk land gevrijwaard is van corruptie. In landen zoals Canada en Ierland is corruptie de afgelopen tien jaar toegenomen.-.

Bron/Copyright:

,19/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics