Nickerie.Net, zaterdag 22 oktober 2005  


Drielandenoverleg kan leiden tot afschaffing 100% controle

door Vernon Texel

Paramaribo - Suriname, Nederland en Colombia moeten hechter samenwerken in hun strijd tegen de drugshandel. Dit kan gunstig uitwerken op het indammen van de drugssmokkel en mogelijk zelfs leiden tot afschaffing van de honderd procent controle op Schiphol van vluchten uit risicolanden, zegt Ben Bot, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Suriname behoort samen met onder meer de Nederlandse Antillen en Venezuela tot deze categorie landen. Het idee voor dit drielandenoverleg heeft de bewindsman in een gesprek overgebracht aan Justitieminister Chandrikapersad Santokhi.

De wijze waarop de honderd procent controle wordt toegepast, leidde vorig jaar bijna tot een diplomatieke rel tussen Paramaribo en Den Haag. "We hebben nogmaals benadrukt dat we een erg onbehaaglijk gevoel hebben over deze manier van controle", benadrukt BUZA-minister Lygia Kraag-Keteldijk. Gisteren gaf ze na afloop van de besprekingen samen met haar collega Bot een persconferentie in Hotel Torarica.

Samenwerking tussen de landen is nodig, omdat ze alle grote last ondervinden van de gevolgen van drugshandel. Colombia als producent, Suriname als doorvoerland en Nederland als eindbestemming en/of doorvoerland naar overige Europese landen.

De Nederlandse minister heeft de scherpere aanpak van de drugshandel en de daaruit voortvloeiende criminaliteit ook kenbaar gemaakt aan de Colombiaanse autoriteiten. "Nederland ligt geografisch op een draaipunt en is daardoor erg toegankelijk voor criminele organisaties", legt Bot uit.

De honderd procent controle is in eerste instantie bedoeld om de eigen bevolking te beschermen. Daarnaast kijkt de Europese Unie met argusogen naar Nederland voor wat betreft zijn drugsbeleid. Echter is er in Nederland zelf ook heel veel kritiek geuit op de verscherpte controles die als vernederend worden ervaren. Vooral de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap protesteerden bij de Tweede Kamer hierover en eisten een menswaardige behandeling.

Ook de Nederlandse marechaussee pleitte op een gegeven moment voor stopzetting van de honderd procent controles, omdat het afschrikwekkende effect uitblijft dat Justitieminister Piet-Hein Donner hiermee beoogde. Integendeel hebben de extra scherpe controles op Schiphol van vliegtuigen uit Suriname, Aruba en de Antillen de drugsaanvoer naar Schiphol niet drooggelegd. Toch blijft Nederland erbij dat de stroom cocaïne die via Schiphol het land binnenkomt, aanmerkelijk is verminderd dankzij de intensivering van maatregelen op de luchthaven in Amsterdam. Deze maatregelen, een honderd procent controle van alle vluchten vanaf de Antillen en Aruba, worden daarom ook in 2006 voortgezet. En met de Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname zal intensief worden samengewerkt om de cocaïnesmokkel via Schiphol het hoofd te blijven bieden. Dat beleidsvoornemen staat in de begroting van het Nederlandse Ministerie van Justitie voor het komend jaar.

Vorig jaar tijdens zijn bezoek aan Suriname benadrukte Justitieminister Donner dat de verscherpte controle in principe niet gericht is op de persoon, maar op de (risico) vluchten. "Ik hoop niet dat het een permanent karakter krijgt, maar zolang het probleem met bolletjesslikkers kopzorgen blijft geven, zullen die doorgaan."-.

<

Bron/Copyright:

,22-10-2005

 


Minister Bot bij president Venetiaan

Paramaribo - President Ronald Venetiaan heeft gisteren de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, op zijn kabinet ontvangen voor een beleefdheidsbezoek. Op de foto worden er presentjes overhandigd.

Bot was voor een eendaags bezoek in Suriname voor politiek overleg met zijn collega Lygia Kraag-Keteldijk. Behalve een bezoek aan president Venetiaan, heeft Bot ook een bezoek gebracht aan vice-president, Ram Sardjoe. Tevens hebben er gesprekken plaatsgehad met de minister van Justitie en politie, Chadrikapersad Santhoki en de minister van Defensie, Ivan Fernald.


Vice-president Sardjoe ontvangt minister Bot

Paramaribo - Vice-president Ramdien Sardjoe heeft op zijn kabinet de delegatie onder leiding van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot, ontvangen. Tijdens het onderhoud is onder andere gesproken over de betrekkingen tussen Suriname en Nederland, de 100% controle op Schiphol en problemen die Suriname heeft met de afzet van bacoven op de Europese markt.

Zowel Sardjoe als Bot gaven aan dat de samenwerking tussen Suriname en Nederland niet alleen een formele is. Gememoreerd werden de betrekkingen die er zijn tussen niet -gouvernementele organisaties, het maatschappelijk middenveld en burgers onderling. Sardjoe vindt dat in het Raamverdrag van 1992 er veel mogelijkheden zijn die niet zijn geëxploiteerd of getoetst op hun haalbaarheid. Hij meent dat de huidige betrekkingen en samenwerkingsverdragen steeds moeten worden geëvalueerd, omdat blijkt dat gaandeweg er wijzigingen zijn gekomen in de aard van de verhoudingen. Volgens Bot moet de relatie naar een win-win situatie op basis van gelijkheid, gelijkwaardigheid en zakelijkheid met toch nog betrokkenheid.

Een positieve ontwikkeling binnen de relatie noemde Sardjoe het intensieve personenverkeer tussen Suriname en Nederland. Maar de aankomst voor passagiers uit Suriname op Schiphol is geen prettige. Sardjoe zei geen moeite te hebben met het drugsbestrijdingsbeleid van Nederland, maar wel met de manier waarop het gebeurt. Bot gaf aan dat de 100% controle een efficiënte maatregel is gebleken. Hij beloofde wel over de wijze waarop die wordt uitgevoerd te zullen praten met zijn collega van Justitie en Politie. De Nederlandse bewindsman zei ook de regionale bundeling van Suriname met onder andere Brazilië en de Caricom toe te juichen. Over de afzet van Surinaamse bacoven op de Europese markt zei Bot met zijn Surinaamse collega goede gesprekken te hebben gevoerd. Hiermee nam hij de bezorgdheid van de vice-president weg, die stelde dat vijftig duizend hectare bacovenareaal wordt bedreigd, omdat het lot van het fruit niet bekend is.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,21-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics