Nickerie.Net Special, woensdag 11 juni 2014  


Copacabana eindpunt kidnapper Claudia Melchers

IZAAN GLEED UIT OVER E-MAILS

 

door B. HUISJES en H. TWILHAAR

Amsterdam - Ruim een maand wist ontvoerder Izaan M. de politie voor te zijn. Maar zondag klikten op de prachtige avenue aan het beroemde Braziliaanse witte zandstrand Copacabana toch de handboeien om zijn polsen. Voor de deur van zijn woning op 209 werd hij voor de ogen van zijn vrouw Simone en zijn dochtertje weggevoerd. E-mailtjes uit anonieme internetcafés werden hem fataal.

Dat zijn vlucht ten einde was, realiseerde de Antilliaan zich meteen als geen ander. De dag na zijn arrestatie erkent hij zijn aandeel in de ontvoering volmondig. Als de federale politie van Rio de Janeiro de ’vangst’ toont aan de lokale journalisten, mompelt hij bitter dat zijn verraders vergeefs een beroep zullen doen op de één miljoen dollar die de vader van Claudia Melchers uitloofde. ,,Ze kunnen nog beter meedoen aan Big Brother”, schampert hij.

Precies 41 dagen duurde het avontuur, van de kidnap tot de arrestatie. Het ’brein’ van de ontvoering wil hij beslist niet worden genoemd. De kidnap was een plan, zegt hij, van zijn al eerder gearresteerde neef Lorenzo, de topbridger. Maar in alle voorbereidingen, zo bleek uit politieonderzoek, had hij wel volledig de hand.

Híj ronselt de helpers. En híj laat een week voor de ontvoering van Claudia Melchers het bestelbusje huren waarmee ze zal worden vervoerd. Bij een vriendin uit Nijmegen, de dansschoolhoudster Lina Domacasse, kaart hij al in juli aan dat hij een tournee wil gaan doen in Nederland, met zijn muziekgroep 2-izi. De vrouw zal later aan de politie verklaren dat zij op 5 september het bewuste busje huurde, dat volgens Izaan voor de band nodig zou zijn. Ook laat hij Lina en zijn Nederlandse echtgenote een vakantiehuisje huren op een vakantiepark in Braamt. Beiden zeggen nooit een kidnap te hebben vermoed.

Dolle vlucht

Voor Izaan M. luidde de ontvoering zijn definitieve val in. Deze rijke zakenman, die een landhuis kocht in Laag-Keppel en zijn hand niet omdraaide voor de aanschaf van een dito onderkomen op Curaçao, wacht nu maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. Na de vrijlating van Claudia Melchers op 15 september volgde een dolle vlucht, die hem op 20 september naar Brazilië leidde.

Hij is daar al jaren goed bekend. Izaan heeft er onder meer een woning gehad in Sao Paulo. Als een week later, op 27 september, zijn Nederlandse echtgenote van het bed wordt gelicht, heeft hij zijn eerste blunder al gemaakt. Izaan heeft uit die plaats dan al zijn eerste mailtjes naar Nederland gestuurd. Vanuit een anoniem internetcafé en onder een schuilnaam, dat wel.

Volgens de partner van Izaan M. had hij vooral de laatste dagen voor zijn arrestatie vanuit internetcafés in Brazilië veelvuldig e-mailcontact met Nederland. ,,Met wie en waarover die e-mailtjes gingen, weet ik precies. Aan wie hij ze stuurde, wil ik niet zeggen. Het gebeurde wel frequent.”

In verwachting

Zelf beweert ze dat ze de laatste tijd nauwelijks meer contact had met Izaan. „Ik heb geen computer meer. Ook bellen met Brazilië is niet meer mogelijk geweest omdat de politie mijn gsm in beslag heeft genomen. Daar stonden de nummers in.” De relatie met de Braziliaanse, eveneens moeder van een kind van Izaan en in verwachting van een tweede, is haar evenmin onbekend.

 „Ik zag hem twee à drie keer per jaar. Als hij in Nederland was, verbleef hij steevast in Amsterdam.” Zij is boos op haar echtgenoot. „Hij heeft mij er behoorlijk bijgelapt. Ik heb met Izaan nog een appeltje te schillen. Wat hij mij en de kinderen heeft aangedaan is schofterig.” En: ,,Ik vind het walgelijk dat hij mijn naam heeft misbruikt voor die huur van de bungalow. Ik dacht: ’Doe normaal, joh’. Zelfs de verkoop van mijn twee dierenspeciaalzaken in Doetinchem en ’s-Heerenberg gaat niet door omdat de koper nu weet wie ik ben.”

Claudia Melchers was al geruime tijd bang dat ze zou worden ontvoerd.

 

 

Volgens Izaan M. is het ontvoeringsplan bedacht door zijn neef en topbridger Lorenzo M. die hier op Curaçao in de boeien wordt geslagen.

Geldgebrek

Geldgebrek dreef Izaan vermoedelijk tot de ontvoering. Volgens Richard Beune, fiscaal raadsman van Izaan M. en zijn partner, ligt er een enorme claim van de fiscus. „Het gevecht met de Belastingdienst is of meneer in Nederland belastingplichtig is. Die discussie wordt al enige tijd gevoerd.” Beune zegt geen „idee” te hebben waarmee Izaan in Brazilië geld heeft verdiend. „Dat doet er voor mij niet toe.” Behalve de flinke naheffing van enkele honderdduizenden euro’s legde de Belastingdienst al tweemaal beslag op de kapitale villa in Laag-Keppel.

De arrestatie van Izaan volgde ruim drie weken na die van zijn neef Lorenzo, de topbridger die zo vaak speelde met Claudia Melchers en haar vrienden. Op de avond van de ontvoering zelfs met haar partner. Het vermoeden dat de ontvoering een samenwerking betrof – Lorenzo had problemen in het drugsmilieu op Curaçao – rees al snel maar leek aanvankelijk moeilijk te bewijzen.

Lorenzo liet niks los, behalve dat hij niets met de kidnap te maken had. Zijn vader, de advocaat Ali Moeniralam, wees Izaan als hoofdverdachte aan van de ontvoering. Alleen de voortvluchtige Izaan kon uitsluitsel geven.

Die bleek onvindbaar, totdat de mailtjes bij de politie in beeld kwamen, ogenschijnlijk verstuurd vanaf anonieme Hotmail-adressen. Het was opnieuw een grote misrekening van Izaan. Via verzoeken aan de internetprovider werd achterhaald waar de computers stonden waarvan de mails waren verstuurd. Dat leidde naar diverse kleine internetcafeetjes in Sao Paulo en Rio de Janeiro.

Zondagswandeling

Tijdens een zondagswandelingetje met zijn vriendin op de Avenida Copacabana in die plaats sloot het net. Al snel volgde de verklaring waar de politie met smart op wacht. „Lorenzo heeft het plan bedacht”, zei hij.De uitlevering van M. wordt op korte termijn verwacht. Brazilië heeft liever geen buitenlanders in de eigen gevangenissen, omdat deze in de cel aanzienlijk risico lopen.

Bron/Copyright:Nickerie.Net

Telegraaf

,27-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics