Nickerie.Net, maandag 31 oktober 2005  


Surinaamse brandstofprijzen praktisch gelijk met regio

door Ebu Jones

Paramaribo - De Surinaamse brandstofprijzen zijn met de honderd-procentverhoging op 12 september praktisch op hetzelfde niveau als in het Caribisch Gebied. De prijzen voor gasoline liggen in de regio tussen de 1 en 1.27 US dollar per liter. Suriname ligt met 1.02 US dollar per liter iets boven het minimum. Voor de aanpassing lag de prijs op ongeveer 0.52 US dollar.

Uit informatie uit de regio blijkt dat veel Caribische eilanden hogere prijzen voor benzine betalen dan de Verenigde Staten, waar de gemiddelde prijs per liter brandstof rond de 0.78 US dollar schommelt. Op Caymaneilanden betaalt het publiek ook meer door de prijs van 1.26 US dollar voor een liter brandstof. In Barbados kost een liter 1.05 US dollar en in Dominica en Haïti, ongeveer 1.18 US dollar. Van het Caribisch Gebied blijkt St Lucia met 0.64 US dollar een van de goedkoopsten te zijn, terwijl Guyana met 1.27 US dollar per liter bijna aan top staat. De ingezetenen van Trinidad en Tobago genieten van de laagste benzineprijzen in het gebied, wegens de oliereserves van dat eiland. Trinidadianen betalen ongeveer 28 US dollarcent per liter brandstof.

Critici menen dat de wereldmarktprijzen van brandstof niet zonder meer vergeleken moeten worden, in de prijs per liter per land, omdat de kosten voor levensonderhoud in de respectieve landen een zeer grote rol spelen. Wat bijvoorbeeld consumenten in Barbados kunnen betalen, kan niet betaald worden door Surinamers. Die landen hebben een hoog inkomen en zijn in staat meer te betalen voor energie.

PetroCaribe

Volgens het onderzoeksbedrijf AirInc is het overheidsbeleid de belangrijkste reden voor prijsongelijkheden tussen landen. AirInc volgt de kosten van levensonderhoud in diverse plaatsen in de wereld. Veel Europese landen belasten de benzine zo erg dat deze post soms bijna 75 procent uitmaakt van de kosten voor een liter brandstof. Daartegenover staat echter dat lokale brandstofprijzen in Latijns-Amerikaanse landen en het Midden-Oosten, zoals Venezuela en Saudi-Arabië, heel laag worden gehouden ten voordele van de gemeenschap. Daar wordt de olie geproduceerd door staatsbedrijven.

In het olierijke Venezuela, dat onlangs Caribische landen een voorstel deed om deel te nemen aan zijn PetroCaribe, is gasoline voor weggeefprijzen te koop; slechts tien tot vijftien dollarcenten per Amerikaanse gallon (3,8 liter). Barbados en Trinidad en Tobago verwierpen de aanbieding, maar dertien andere regionale landen, met inbegrip van Jamaica, Grenada en Guyana ondertekenden dit Venezolaanse initiatief op 6 september. Het PetroCaribe Initiative, zoals het Venezolaanse voorstel ook heet, staat landen toe om olie tegen lage prijzen te kopen, waarbij een voorschot gegeven wordt en de rest over vijfentwintig jaar tegen lage renteleningen kan worden terugbetaald. Handel in goederen of diensten kan ook als betaling worden gebruikt. De Barbadiaanse regering zag af van PetroCaribe, omdat ze een goede deal heeft met Trinidad en Tobago, waar ze aardolieproducten van zal blijven importeren.-.

Bron/Copyright:

,31/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics