Nickerie.Net, maandag 07 november 2005  


Nickerianen protesteren tegen verhoogde brandstofprijzen

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - "Wij willen geen wanbeleid meer hebben, wij willen terugdraaiing van de honderd procent verhoogde brandstofprijzen". Met deze leuzen hebben afgelopen zaterdag honderden Nickerianen deelgenomen aan de stille protestactie van de oppositionele politieke partijen in het district. De vreedzame actie werd gehouden dwars door de straten van Nieuw-Nickerie en eindigde voor de markt waar de deelnemers zijn toegesproken door vertegenwoordigers van de oppositionele partijen. Mensen uit de verschillende polders deden ook mee aan deze protestactie.

Rabin Parmesar, presidentskandidaat van de Nationale Democratische Partij (NDP) bij de afgelopen verkiezingen van mei 2005, was speciaal voor deze actie afgereisd naar het district Nickerie. In zijn toespraak vroeg hij zich af wat het district Nickerie zonder de rijstbouw moet doen, omdat er sprake is van armoede en ellende. De boeren zijn ook niet meer in staat zich te handhaven in de rijstsector. Hij is van mening dat de regering een beleid moet voeren waarbij de boeren ondersteuning genieten.

De NDP-voorman verwees naar de Verenigde Staten van Amerika, waar boeren 2 Surinaamse dollar moeten betalen voor een liter brandstof en daarboven nog subsidie krijgen. Hij is er niet te spreken dat de regering niet in staat is deze behandeling te geven aan onze boeren en daardoor 8.000 arbeidsplaatsen te behouden die dreigen verloren te gaan.

Door de brandstofprijzen met honderd procent te verhogen heeft de regering aangegeven geen vriendelijke houding te hebben tegenover de boeren. Voor de verkiezingen van mei 2005 had Parmesar voorgesteld de boeren een garantieprijs te bieden voor hun product, maar in plaats daarvan heeft de regering voor honderd procent vernietiging gezorgd van de rijstsector in het district Nickerie. Parmesar blijft erbij dat het beleid van de oude politiek geen productie en geen werkgelegenheid biedt aan de totale gemeenschap.

Parlementariėr Harriėt Ramdien benadrukte dat het gaat om het belang van de totale Nickeriaanse gemeenschap en niets anders. Voor de eerste keer was de opkomst heel goed, vindt Ramdien. De deelnemers hebben getoond het niet eens te zijn met de brandstofprijsverhoging.

Parlementariėr Rashied Doekhie zegt dat dit het begin is. "We gaan door totdat het leven in het land aantrekkelijker wordt, want dit kan niet zo door gaan."-.

Bron/Copyright:

,7-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics