Nickerie.Net, dinsdag 08 november 2005  


Padieboeren ontevreden over functioneren SPBA

Geplaatst: 08/11/2005

Nickerie - Nickeriaanse padieboeren zijn zeer ontevreden over de wijze waarop het SPBA -bestuur onder leiding van Harrynandan Oemraw functioneert. Ze zeggen dat de organisatie niet in staat is het in het slop geraakte boerenbestand nieuw leven in te blazen. Landbouwdeskundige en A1-parlementariŽr Soedeshchand Jairam, zei dat Oemraw de boeren al twee weken belooft dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij het district zal bezoeken om concrete mededelingen te doen over de compensatie, die voor hen in voorbereiding is. De boeren voelen zich bedrogen en menen dat de regering en de SPBA ze in de steek hebben gelaten. Ze juichen daarom het initiatief van enkele vakbondswerkers toe om een nieuwe padieboerenorganisatie in het leven te roepen.

De vakbondsleiders Roy Daloesingh en Kenneth Donk en landbouwdeskundige Van der Kooye, maken deel uit van de werkgroep die de verkiezingen voor deze nieuwe padieboerenorganisatie moet voorbereiden. Boeren van Nickerie menen dat hun belangen niet op de juiste manier behartigd worden en dat zij ook geen inspraak hebben in het beleid dat door de SPBA wordt gevoerd. Deze boerenorganisatie zou naar hun zeggen politiekgebonden zijn en daarom progressiviteit missen. Bovendien schijnen niet alle boeren lid te zijn van de SPBA. Het is de bedoeling dat de nieuwe organisatie een groter draagvlak krijgt. Jairam zei dat de boeren veel sympathie betoond hebben met de acties, die in het afgelopen weekeind voor de eerste keer gevoerd zijn in Nieuw Nickerie. Honderden boeren trokken vanuit de ver afgelegen polders naar Nieuw Nickerie om te demonstreren tegen het gevoerd beleid en de forse brandstofprijsverhoging. Volgens Jairam is het de eerste keer in de geschiedenis van Nickerie dat een recordaantal van 1500 personen heeft deelgenomen aan een protestmars. De helft van de protesteerders bestond uit zwaar ontevreden boeren, zei Jairam. Het assembleelid zei dat de actie geŽvalueerd en mogelijk voortgezet zal worden, afhankelijk van het verloop van de openbare debatten vandaag in het parlement betreffende de verhoogde brandstofprijs.

Lucille Perica

<

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,08-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics