Nickerie.Net, dinsdag 08 november 2005  


Minister Waterberg:  oogartsenprogramma ook voor de districten

door Ashley Lieveld

Nickerie - De minister van Volksgezondheid, Drs Celcius Waterberg, zegt dat hij begrip heeft voor het ongeduld van mensen uit de districten om de consultatie van Cubaanse oogartsen te bezoeken. “Maar het heeft geen zin dat ze naar de stad reizen, omdat het daar gewoon moeilijk is aan de beurt te komen”, legt Waterberg uit.

Minister Waterberg:  oogartsenprogramma ook voor district Nickerie Hij beschrijft dat mensen in Paramaribo de avond tevoren nabij het Militair Hospitaal bivakkeren “om de volgende dag geholpen te worden”. De minister van Volksgezondheid heeft in Nickerie met Times gesproken waar hij het afgelopen weekend vertoefde voor het eerste bezoek in zijn huidige functie.

“De districtsbewoners krijgen hun beurt” garandeert de bewindsman, “alleen moeten we eerst een plan uitstippelen en nagaan in welke volgorde het team specialisten de plaatsen zal aandoen”. Volgens hem komen heleboel andere dingen aan de orde. Minister Waterberg:”Die moeten dus duidelijk in kaart zijn”.

Het programma voor gratis oogbehandeling door de Cubaanse oogartsen komt tot stand via samenwerking met de overheden van Cuba en Venezuela. Minister Waterberg geeft aan dat de eerste groep patiënten al terug is in Suriname na behandeling in het “Hermanos Ameijeros” hospitaal te Havanna. “De resultaten zijn prachtig en de mensen zijn blij”, verklaart de minister. Hij merkt op dat de reactie van de burgers de verwachtingen van het ministerie van Volksgezondheid hebben overtroffen.

De minister beredeneert dat die situatie te maken heeft met enkele aanwijsbare factoren. Waterberg noemt daarbij “het geloof in de Cubaanse medische wereld, de zoektocht naar een “second opinion” en de lange wachttijden bij de gevestigde specialisten, vooral voor minder draagkrachtigen, on-en minvermogenden”. De minister laat weten dat het programma ongeveer een jaar zal duren. Hij heeft nog geen zicht op het exacte aantal patiënten die in aanmerking komen voor behandeling. Betrokken personen ondergaan een ‘first check-up’ bij de Cubaanse specialisten in Suriname en reizen daarna eventueel naar Cuba voor een operatie. Cuba en Venezuela zorgen voor het retour transport vanaf de J.A.Pengel Luchthaven en het verblijf evenals de medische behandeling in de Cubaanse hoofdstad. Het ministerie van Volksgezondheid stuurt vrijwilligers mee met de patiënten om de Surinamers in het buitenland te helpen begeleiden. Minister Waterberg zegt dat het programma in sommige gevallen zelfs voorziet in de begeleiding van patiënten door hun respectieve familieleden.

Foto: Gezondheidsminister Celsius Waterberg zegt de districten niet te zijn vergeten in zijn oogartsenprogramma.

Bron/Copyright:

Suriname Times

,01-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics