Nickerie.Net Special, maandag 14 november 2005  


Beenhakker ontstemd over slechte prestatie van zijn Trinidad & Tobago

WK 2006: Trinidad niet langs Bahrein - ontknoping op 16 november

 

PORT OF SPAIN -  In Port of Spain vormde de 1-1 tussen Trinidad & Tobago en Bahrein het startsein voor weer een swingende Caribische nacht, maar de relaxte levensopvatting van de lokale bevolking kon bondscoach Leo Beenhakker even niet bekoren. Als voetbalman was hij er doodziek van dat zijn ploeg zo teleurstellend had gepresteerd in het eerste play-offduel om een WK-ticket. „We hebben slecht gespeeld, echt ver onder ons niveau. Als we in de return niet beter voor de dag komen, dan verdienen we het niet eens om naar het WK te gaan”, mopperde ’Don Leo’ kort na de wedstrijd.
       

Leo Beenhakker slaat de handen voor z’n ogen, zo slecht speelt zijn Trinidad & Tobago. De eilandbewoners wacht een hels karwei in Bahrein om zich na de 1-1 toch te kwalificeren voor het WK 2006. „Wij kunnen gelukkig beter, zij niet.”

De gezelligheid in de hoofdstad was aan Beenhakker op dat moment niet besteed. „Ondanks dit resultaat is iedereen hier nog steeds carnaval aan het vieren. Natuurlijk mogen de mensen gelukkig en blij zijn, maar wij staan daar even heel anders in. Na zo’n wedstrijd kan ik niet vrolijk zijn.”

De voetbalgekte op Trinidad & Tobago kende in de aanloop naar het treffen met Bahrein geen grenzen meer. Een massale run op de toegangskaartjes dreigde zelfs compleet uit de hand te lopen. Ook binnen de Soca Warriors liep de spanning hoog op. De geldingsdrang bij dertigers als Dwight Yorke en Russell Latapy, die beseffen dat dit hun laatste kans op WK-deelname is, nam gigantische vormen aan. „De hele wereld kijkt naar ons. Dit is nog groter dan de Olympische Spelen”, deed voormalig Manchester United-ster Yorke vooraf niet erg zijn best om de druk bij zijn ploeggenoten weg te nemen.

„Wanneer je dragende spelers niet in de wedstrijd zitten, dan wordt het een moeilijk verhaal. Er was natuurlijk veel druk en mijn spelers maakten fouten die zij normaal nooit maken”, aldus Beenhakker, die zich vervolgens met zijn ploeg richting het vliegveld spoedde waar een charter op hen wachtte voor de reis naar Bahrein.

Het privé-vliegtuig van koning Hamad bin Isa Al Khalifa, met daarin de voetballers van Bahrein, taxiede op het moment dat Beenhakker zijn ergernis uitte al de startbaan op. Slechts twee uur na de wedstrijd steeg het speeltje van de koning op met aan boord een ongetwijfeld grijnzende bondscoach Luka Peruzovic. De Kroaat kreeg in het Hasely Crawford Stadion immers exact waarvoor hij kwam: een uitdoelpunt. Het ultradefensief spelende Bahrein kwam in de 72e minuut tegen de verhouding in op voorsprong toen Husein Salman uit een corner raak kopte. Zeven minuten later maakte Chris Birchall met een kunstige half-volley vanaf 25 meter gelijk.

De 21-jarige Birchall is de eerste blanke in de nationale ploeg van Trinidad & Tobago sinds zestig jaar. De middenvelder van Port Vale, uitkomend in de League One (het derde Engelse profniveau), heeft een van Trinidad afkomstige moeder en speelt sinds een half jaar voor de Soca Warriors. Tot dat moment was Burchill nog nooit op het eiland geweest en het is dan ook niet verwonderlijk, dat hij voor de kraker flink moest oefenen op het volkslied.

„Eigenlijk mogen we achteraf nog blij zijn met dat gelijkspel”, moest Beenhakker tot zijn spijt bekennen. „Bahrein kwam precies zo voor de dag als we hadden verwacht: als een counterploeg, die loert op die ene uitbraak. Het beroerde van de hele zaak is dat ze nu ook in eigen huis dat spelletje kunnen spelen. Een 0-0 is voor hen genoeg.”

Maar ondanks zijn zwartgalligheid zag Beenhakker ook een lichtpuntje. „Wij speelden verre van geweldig, maar dat gold ook voor hen. Het grote verschil is dat wij beter kunnen en zij niet, want dit is gewoon hun niveau. Daar moeten we ons aan vasthouden. We kunnen ze woensdag hebben, maar we zijn er zelf helemaal verantwoordelijk voor of dat ook gebeurt.”

 

Bron/Copyright:Nickerie.Net

Telegraaf

,14-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics