Nickerie.Net, dinsdag 15 november 2005  


Ficus-infiltrant herkent Rabin Parmessar als witwasser

‘Ik sta perplex’ is Parmessar's eerste reactie

door Ivan Cairo

Paramaribo - NDP-parlementariër en presidentskandidaat Rabin Parmessar zou betrokken zijn geweest bij witwaspraktijken. Dit stelt een Nederlandse undercoveragente in een proces-verbaal voor het geruchtmakende Ficus-onderzoek naar witwaspraktijken en grootschalige cocaïnehandel. "Ik herken R.T. Parmessar voor de volle 100 procent als de man met wie ik op 30 en 31 juli in het kantoor van Caribbean Transfer Services (CTS) aan de Vondelweg 246 te Rotterdam heb gesproken over de money transfer naar Aruba", schrijft undercoveragente ‘A-1189’ op 1 oktober 2003 in haar proces-verbaal.

In zeker één geval zou Parmessar een illegale geldovermaking vanuit Nederland naar Aruba hebben besproken dan wel geregeld met een undercoveragente. Deze verklaring geeft de Nederlandse politieagente nadat haar begeleidingsteam haar pasfoto’s van NDP-topper Rabindre Tewari Parmessar laat zien. Zij was lid van het Politieel Infiltratieteam Zuid-West Nederland, dat onderzoek deed naar drugshandel van het zogenoemde Yokohama-drugskartel.

"Dit is een grote grap. Ik sta perplex!" Dat is de eerste reactie van NDP-topper Parmessar als hij door de Ware Tijd – die over een kopie van het politiedossier beschikt – wordt geconfronteerd met informatie dat hij wordt genoemd in het Ficus-onderzoek.

Bij de genoemde geldovermaking ging het om een transactie van 10.000 euro, aldus de infiltrante, waarbij Parmessar uitrekende dat de aanbieder van het geld op Aruba een bedrag van 10.260 US dollar uitbetaald zou krijgen. Als codewoord om het geld op te halen, kreeg ze van Parmessar de naam ‘Johan’ mee, die ze moest gebruiken bij het innen van het geld bij een autobedrijf op Aruba. Volgens agente A-1189 deelde Parmessar haar daarbij mee, dat de man met wie ze tot dan de voorbereiding tot de overmaking had getroffen aanspreekpunt zou blijven. Daarbij stelde de latere NDP-presidentskandidaat dat "hij normaal buiten beeld blijft en dit ook zo wil houden".

De latere presidentskandidaat zegt desgevraagd aan de Ware Tijd nooit in dienst van het wisselkantoor CTS te zijn geweest, zoals uit het politieonderzoek naar voren komt. Parmessar zegt de cambio wel te kennen en hij is er wel eens geweest "op de koffie". Het bedrijf is eigendom van een familielid. "Mag ik dan helemaal niet meer bij familie op bezoek", vraagt Parmessar verontwaardigd. Naar zijn informatie is het vooronderzoek in het Ficus-onderzoek al afgerond en zou hij naar aanleiding van de toch wel ernstige aantijgingen zeker door de Nederlandse politie moeten zijn gehoord. Hij zegt de afgelopen jaren een aantal keren naar Nederland te zijn afgereisd, "maar niemand (politie red...) heeft ooit contact met me gemaakt". Het verbaast hem dat hij nimmer voor verhoor is opgeroepen of zelfs is aangehouden door justitie.

Parmessar is een neef van de twee Ficushoofdverdachten Bidjay en Bisoen Parmessar en volgens de politicus is dat de enige relatie die hij met de twee mannen heeft. "Ik heb er geen andere verklaring voor; omdat ze mijn neven zijn wordt ik er misschien met de haren bij gesleept." Druk maakt hij zich niet, maar overweegt nu wel een advocaat in de arm te nemen om na te gaan wat hem nu te doen staat.

De eerste contacten tussen politie-infiltranten met het wisselkantoor werden op 28 mei 2003 gelegd. Volgens de Nederlandse justitie maakte Caribbean Transfer Services deel uit van het drugsnetwerk. Voorts zouden leden van dit kartel miljoenen hebben witgewassen via de nu failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland.

Eerder dit jaar kwam Parmessar al in opspraak, toen na zijn kandidaatstelling voor het presidentschap van Suriname kwam vast te staan dat hij naast de Surinaamse nationaliteit ook houder was van een Nederlands paspoort. Door de autoriteiten was zelfs justitieel onderzoek naar deze kwestie aangekondigd. Wat dat onderzoek dat geleid wordt door procureur-generaal mr Subhas Punwasi tot nu toe heeft opgeleverd, is onduidelijk. De coalitie had om deze affaire een heleboel trammelant gemaakt in De Nationale Assemblee bij de presidentsverkiezing, maar daar liep de zaak uiteindelijk met een sisser af. Parmessar verloor uiteindelijk in de Verenigde Volksvergadering de presidentiële race van NF-kandidaat Ronald Venetiaan.-.

Bron/Copyright:

,15/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics