Nickerie.Net, dinsdag 15 november 2005  


Pomphouders draaien oliekraan dicht

Bemiddelingspoging minister Gilds mislukt

 

door Lorenzo Irion en Ivan Cairo

Paramaribo - De pompstations zijn sinds gisteravond dicht. Het gaat hier om een landelijke stakingsactie. Exploitanten draaiden unaniem ‘tot nader order’ hun brandstofkranen dicht. Dit besluit namen zij na een algemene ledenvergadering van de Servicestations Exploitanten Bond (SSEB), gistermiddag laat in Mata Gauri. Pogingen van handelsminister Siegfried Gilds om te bemiddelen tussen de oliemaatschappijen en brandstofverkopers zijn gisteren vruchteloos gebleken.

Files vormen zich bij een pompstation. Toen omstreeks zes uur gisteravond bekend werd dat de pompen dicht gingen, ontstond bij veel pompstations een enorme drukte van automobilisten die nog even wilden bijtanken.Nauwelijks waren de vertegenwoordigers van beide partijen vertrokken van een meeting met Gilds of de SSEB gooide om zeven uur ‘s avonds alle pompstations dicht. Het werd hoog tijd om spijkers met koppen te slaan, vonden de pomphouders. Volgens SSEB-voorzitter Robert van Dijk zijn de leden het beu om van het kastje naar de muur gestuurd te worden door de regering en de oliemaatschappijen.

Eerder op de dag deelde HI-woordvoerder Gerold Vliet de Ware Tijd nog mee, dat de bewindsman een uitdrukkelijk beroep had gedaan op partijen om zaken niet op de spits te drijven. Breekpunt bij de onderhandelingen tussen de olieleveranciers en de servicestationexploitanten is het standpunt van de multinationals, dat ze individuele contracten met pomphouders hebben en dus geen zaken doen met de SSEB. In de bespreking gisteren wees Gilds de oliemaatschappijen erop, dat de pomphouders op basis van de wet het recht hebben zich te verenigen en de SSEB mogen machtigen om namens hen te onderhandelen. Hij betreurt het dat de betrokken groepen juist op dit stuk ver uit elkaar liggen. "De regering wil een oplossing binnen de lijnen van wet en regelgeving", hield de minister de kibbelende partijen gisteren voor. Hij drong er bij hen op aan het gezond verstand te laten zegevieren en weer om de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Naar verluidt hebben de vertegenwoordigers van de oliemaatschappijen gisteren nauwelijks het woord gevoerd tijdens het onderhoud bij de minister en waren zij ook weer haastig vertrokken. Een vorige week op initiatief van de bewindsman gehouden bespreking met de oliemaatschappijen en pomphouders leverde al evenmin iets op.

De SSEB is sinds 5 juli bezig een grotere winstmarge te bedingen, maar wordt door de regering steeds naar de oliemaatschappijen verwezen en omgekeerd. "Dit terwijl we als exploitanten de grootste incassolopers zijn", aldus Van Dijk. Hij begrijpt niet dat de overheid wel de prijs bepaalt, maar zich aan de verantwoordelijkheid onttrekt, wanneer het op deze kwestie aankomt. De brandstofmaatschappijen zeggen niets te bepalen te hebben, dus ook geen marges te geven hebben. Van de huidige brandstofprijs gaat per liter 95 Surinaamse dollarcent naar de overheid. De servicestations-take is 2,07 procent, wat neerkomt op 0,08 cent per liter. "Uit deze winst moet de huur van het station nog betaald worden" illustreert de SSEB-voorzitter de financiële situatie van de exploitanten.

Een laatste onderhandelingspoging met de oliemaatschappijen leverde geen oplossing op, waarna de SSEB-leden er toe over zijn gegaan landelijk de verkoop van brandstof te staken. Voorzitter van Dijk weet dat heel wat leden voor zeven uur al gesloten waren om de toeloop te ontwijken, die tegen kwart voor zes ‘s middags ontstond, toen bekend werd dat de brandstofpompen op slot gegooid zouden worden. Er zijn geen voorzieningen getroffen voor speciale instanties zoals ziekenhuizen, omdat die over eigen toevoer beschikken, weet Van Dijk. De verdaagde vergadering wordt vandaag voortgezet en "als in principe de overheid en de oliemaatschappijen hebben uitgemaakt, wie verantwoordelijk is voor het toekennen van een grotere winstmarge aan de exploitanten, zal de SSEB met die om de tafel zitten en zijn eis afdwingen", zegt van Dijk.

Gisteren bracht minister Gilds de serieuze bezorgdheid van de regering, dat de situatie mogelijk zou escaleren, over aan partijen. De regering wil voorkomen dat in de nasleep van de verhoging van de brandstofprijzen die reeds zwaar drukt op de samenleving er een extra probleem bij komt kijken, dat mogelijk misbruikt zou kunnen worden door ‘bepaalde krachten’. Toen omstreeks zes uur gisteravond bekend werd dat de pompen dicht zouden gaan, ontstond bij veel pompstations een enorme drukte van automobilisten, die nog even wilden bijtanken.-.

Bron/Copyright:

,15/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics