Nickerie.Net, woensdag 16 november 2005  


Gilds praat oliekranen open tot zondag

door Lorenzo Irion

Paramaribo - De oliekranen die maandagavond door de servicestationhouders abrupt waren dichtgedraaid, zijn gistermiddag laat voorlopig weer opengesteld. De actie van de Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) is tot en met zondag opgeschort. "Als na die datum nieuwe pogingen met de oliemaatschappijen voor een hogere winstmarge voor de exploitanten niets opleveren, wordt de opgeschorte actie maandag onverbiddelijk voortgezet", waarschuwt SSEB-voorzitter Robert van Dijk. De bond ging ertoe over de acties ‘on hold’ te plaatsen na een bemiddelend gesprek met minister Siegfried Gilds van Handel en Industrie gistermiddag. Van Dijk ziet succes in de gevoerde actie, omdat het anders misschien nog niet eens zo ver zou komen dat partijen weer over het heet hangijzer zouden praten. Met de directeuren van alle drie oliemaatschappijen, te weten Shell, Esso en Texaco, zal het SSEB-bestuur aan tafel gaan om te onderhandelen over een grotere winstmarge voor de leden.

Het is niet uitgesloten dat de gesprekken met de oliemaatschappijen afzonderlijk gevoerd zullen worden, zoals de directeuren van de Shell, Esso en Texaco op eigen verzoek hebben gedaan met Gilds. De bewindsman besteedde de hele dag aan deze kwestie met partijen. Volgens hem geeft dit aan hoe het de regering ernst is "om geen chaos in het land te hebben".

In het onderhoud met Gilds zou het bestuur van de SSEB gevraagd hebben om als regering de onderhandeling over te nemen. Gilds corrigeerde direct door aan te geven dat de overheid geen partij in deze is, maar slechts bemiddelend optreedt en dat zeker doet om rust in de samenleving te brengen. Op verzoek van de HI-minister schortte de SSEB de acties tot en met zondag op.

De directeuren van de oliemaatschappijen is gevraagd de weg van onderhandelingen weer te bewandelen en na te gaan wat voor mogelijkheden er nog in zitten om aan de eis van de exploitanten tegemoet te komen. Na herhaaldelijk aangegeven te hebben dat er niets meer in zit, besloten ze toch weer naar oplossingsmodellen te gaan zoeken. Gilds die ook een vakbewegingsachtergrond heeft, raadde het SSEB-bestuur aan ook serieus te gaan werken aan de erkenningsstatus. De oliemaatschappijen erkennen de bond niet en gaat ervan uit dat ze overeenkomsten hebben met de exploitanten afzonderlijk, en dus ook op die basis gesprekken te willen voeren.-.

Bron/Copyright:

,16/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics