Nickerie.Net, donderdag 17 november 2005  


Slechts één Yokohama-topper over in Ficus-proces

door Ivan Cairo

Paramaribo - Met de invrijheidstelling gisteren van Ram Jagessar door de Nederlandse justitie is nu alleen nog Bidjay Parmessar overgebleven als enige directe betrokkene verdachte van het Yokohama-concern in de Ficus-strafzaak. Alle andere medeverdachten zouden niet verbonden zijn geweest bij de bedrijvengroep, die volgens de Nederlandse justitie als dekmantel gold voor grootschalige drugs- en witwasactiviteiten tussen Suriname en Nederland. Jagessar was manager van één van de cambio’s van Yokohama. Volgens de undercoveragenten A-1588, A-1611 en A-1644, allen Britse politieagenten, hebben zij eind 2003 en in de loop van 2004 ontmoetingen gehad met Jagessar op zijn kantoor in de cambio aan de Saramaccastraat. Onder andere werden drugsleveringen besproken en bracht Jagessar hen in contact met enkele personen die beweerden cocaïne te kunnen leveren.

Met de hoofdverdachte, Bidjay Parmessar, is er geen contact geweest. Op 15 juli 2004 werd aan politie-infiltrant A-1588 "een monster cocaïne getoond ter grootte van naar schatting één kilo", schrijft hoofdinspecteur van politie Cornelis Brinkman op 9 september 2004 in een proces-verbaal. Brinkman was chef van het Politieel Infiltratieteam Zuid-West Nederland dat betrokken was bij het Ficus-onderzoek. De infiltratieactie werd op 8 juli 2004 op last van de Rotterdamse officier van justitie mr A Schram beëindigd. Vervolgens werd een rechtshulpverzoek aan de Surinaamse autoriteiten gericht. "Op grond van dit verzoek vonden er door, en onder mijn verantwoordelijkheid werkende politieambtenaren, verrichte opsporingshandelingen op Surinaams grondgebied plaats," aldus Brinkman.

Met de invrijheidstelling van Ram Jagessar zou het Openbaar Ministerie-Rotterdam willen voorkomen dat de ‘zaak-Paramaribo’, onderdeel van het Ficus-strafproces, toch in behandeling wordt genomen.

Vermomd

De strafzaak tegen tien van de Ficus-verdachten is maandag begonnen. Ondanks tegenwerpingen van justitie heeft de rechtbank in Haarlem beslist dat de undercoveragenten die in het zogenoemde Yokohama-drugskartel waren geïnfiltreerd, ook gehoord moeten worden. De infiltranten zullen vermomd gehoord worden tijdens de zittingen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beroep aangetekend tegen de voorstellen die zijn gedaan over hoe de vermomming eruit moet zien. Het beroep is volgens de advocaten van de verdachten slechts erop gericht om het strafproces te vertragen.

Het OM weigerde in eerste instantie de politie-infiltranten op te voeren met het argument dat de identiteit van de undercoveragenten beschermd dient te worden, zodat niet voor eventuele vergeldingsmaatregelen gevreesd hoeft te worden. De strafpleiters brachten daartegen in, dat half Paramaribo weet wie de undercoveragenten zijn, aangezien zij hier tijdens hun onderzoek regelmatig casino’s, hoerententen en andere plaatsen hebben bezocht. "De zogenaamde anonimiteit hoeft dus in feite niet meer, omdat hun identiteit toch al bekend is," verneemt de Ware Tijd.

De behandeling van de aanklachten tegen hoofdverdachte Bidjay Parmessar begint vrijdag in Haarlem. Hij staat met negen andere personen terecht voor deelneming in een criminele organisatie, witwassen en invoer van cocaïne in Nederland.

Het Ficus-onderzoek dat in 2002 werd aangevangen met als belangrijkste doel bewijsmateriaal te verzamelen tegen de Yokohama-baas, heeft volgens insiders de Nederlandse justitie meer opgeleverd dan verwacht. Bij dit onderzoek zouden onder andere drugsactiviteiten die niets te maken hebben met de Yokohama-case aan het licht zijn gekomen en arrestaties zijn verricht. Een aantal mensen is reeds gevonnist, terwijl tegen anderen zoals Bisoen Parmessar, een andere belangrijke verdachte, de strafzaak in januari 2006 begint. Hij moet in Nederland terechtstaan voor drugsactiviteiten samen met rijstmagnaat Shyam Guptar die sinds januari dit jaar in voorarrest zit. Guptar wordt in Suriname vastgehouden.-.

Bron/Copyright:

,17/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics