Nickerie.Net, zaterdag 19 november 2005  


Splitsing dreigt binnen SPBA

door Beta Debidien

19/11/2005

NIEUW NICKERIE - "Indien Liaket Mahawatkhan, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), namens de boerenorganisatie politiek zal bedrijven, dreigen delen van het hoofdbestuur van de organisatie de samenwerking met hem op te zeggen." Dat zeggen Harinandan Oemraw en Gopinder Birdja, respectievelijk ondervoorzitter en penningmeester van de SPBA aan de krant. Volgens Oemraw denkt ook Johannis Hooplot, tweede secretaris, niet verder te gaan onder het voorzitterschap van Mahawathan.

Het standpunt van Prabhoenath Bhajan, eerste secretaris is nog niet bekend, omdat hij in het buitenland zit. Intussen hebben heel wat leden uit de districten Nickerie, Coronie en Saramacca bij Oemraw aangegeven alles in het werk te zullen stellen dat het bestuur niet uit elkaar gaat. "Als het moet gaan we de voorzitter vervangen" was de reactie van een boer.

De leden willen ook niet dat de SPBA een soort gelijke organisatie wordt als de Vereniging van Padie Producenten (VPP) en de Organisatie van Kleine Padie Producenten (OKPP), omdat de besturen van deze twee organisaties in het verleden met de politiek hebben bemoeid en nu zonder leden zitten. Er was sprake van ontevredenheid binnen deze twee organisatie, waarbij de leden het niet eens zijn met hun besturen.

"Dat mag de SPBA niet overkomen, omdat politiek en boerenorganisatie niet samen kunnen gaan" zegt de ondervoorzitter. Hij wijst erop dat de SPBA niet opgericht is voor politieke doeleinden, maar om de belangen van de rijstboeren in geheel Suriname te behartigen. Oemraw wijst op het feit dat Mahawatkhan als voorzitter van de organisatie de leden nooit heeft toegesproken toen ze in ernstige problemen zaten als gevolgd van de droogte waarbij de boeren enorme schade hebben geleden. Hij vraagt zich af waarom in deze tijd de voorzitter nu wel zich wil bemoeien met de SPBA.

Het probleem binnen de SPBA is ontstaan, nadat Oemraw geweigerd had de leden op te roepen voor de vreedzame straatacties van de oppositiepartijen. De bestuursleden Oemraw en Birdja kijken uit naar een bestuursverkiezing om te komen tot een ander bestuur. Om het belang van de landbouwers te dienen zullen Oemraw en Birdja zich wel herkiesbaar stellen.

Bron/Copyright:

,19-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics