Nickerie.Net, zondag 27 november 2005  


RAYMANN VIERT SREFIDENSI

Srefidensi is het Surinaamse woord voor onafhankelijkheid. Als u enige affiniteit met Suriname heeft, weet u dat wij op 25 november de dertigste verjaardag van de republiek Suriname hebben gevierd.

Ik was ten tijde van de onafhankelijkheid negen jaar oud en kan mij bepaalde dingen nog herinneren uit die tijd. Ik weet bijvoorbeeld dat er een hoop politiek gesteggel gaande was. De Hindoestanen waren bang dat de Creolen de boel zouden overnemen en iemand kwam met het idee Suriname op te splitsen in Oost-Suriname en West-Suriname. Een soort Korea-kwestie, maar dan niet verdeeld op politieke gronden, maar op basis van etniciteit.

Ik weet niet wat er zou gebeuren met de Javanen, Chinezen, Joden, Libanezen, Buru’s (Hollands kolonisten) en inheemsen. Als die allemaal een eigen staat zouden krijgen, werden we de Verenigde Staten van Suriname. De U.S.S., cool! De moksi’s (de mixbloedjes zouden dan waarschijnlijk in enclaves moeten wonen, toegewezen na een uitgebreid dna-onderzoek.

Gelukkig waren er verzoeners in de politiek die deze splitsing konden voorkomen en het proces naar staatkundige onafhankelijkheid werd in gang gezet. Een deel van de bevolking had er niet zoveel vertrouwen in en trok naar Nederland. Wij, de achterblijvers, begrepen daar niets van. We konden niet wachten op onze Surinaamse nationaliteit! Een paar jaar later zag een deel van de achterblijvers in dat ze misschien te voorbarig waren geweest en sommigen zitten nu weer te wachten op de Nederlandse nationaliteit.

Zelf ben ik in 1993 genaturaliseerd. Het liefst had ik een dubbele nationaliteit gehad, maar dat privilege is ons niet gegund. Jammer, want dan was Leo Beenhakker volgend jaar met Suriname op het WK. Met al het voetbaltalent van Surinaamse afkomst dat niet door Van Basten wordt geselecteerd, zouden we met gemak drie teams kunnen vormen die Trinidad en Tobago gewoon van het veld hadden gespeeld.

De festiviteiten rond de onafhankelijkheid in 1975 zijn me nog redelijk bijgebleven. Het hele land was in rep en roer. School kinderen verzamelden zich in een kleurige ’gymnaestrada’, een soort defilé dat eindigde in een enorme Surinaamse vlag. Alle artiesten hadden een liedje gemaakt over de onafhankelijkheid. Prinses Beatrix en prins Claus kwamen meefeesten en er hing een sfeer van verbroedering in het land. Iedereen gaf elkaar voorrang in het verkeer, er werd gezwaaid, gelachen, kortom een mooie toekomst lag in het verschiet.

Suriname werd een soevereine staat, compleet met een eigen leger om onze landsgrenzen te bewaken tegen de Guyanezen, de Fransen en de Brazilianen. Wie ons tegen het leger moest beschermen werd in alle enthousiasme even vergeten. Het hoogtepunt kwam om middernacht van 24 op 25 november, toen de nieuwe Surinaamse vlag werd gehesen. Politieke tegenstanders vlogen elkaar in de armen, Beatrix werd omhelsd en heel even was iedereen gelijk.

In deze roes vergat men bij het verlaten van het stadion, waar de festiviteiten werden gehouden, de eerste Surinaamse vlag mee te nemen. Een politieman die de vlag had gehesen nam hem mee naar huis. De familie van de inmiddels overleden agent heeft nu na dertig jaar de vlag aan de regering teruggegeven. Hopelijk wordt die vlag dit jaar niet vergeten.

Van verschillende mensen uit de Surinaamse gemeenschap hoor ik dat dertig jaar onafhankelijkheid Suriname alleen ellende heeft gebracht. Ik vind dat te kort door de bocht. Dertig jaar is voor de geschiedenis van een land niet veel. Na de Tachtigjarige Oorlog is het toch ook goed gekomen met Europa? Ik hoop niet dat het in Suriname tachtig jaar duurt voordat het goed komt, maar als ik nu naar de Surinamers in Suriname kijk, heb ik goede hoop. Ondanks de economische malaise hebben ze hun humor en warmte niet verloren en er staat een nieuwe generatie klaar die de toekomst positief tegemoet ziet. De integratie is al gelukt, nu alleen de vooruitgang nog.

Geloof mij: over tien tot twintig jaar staat iedereen in de rij om Surinamer te worden. Als ik u was, zou ik alvast een nummertje trekken ;)

Bron/Copyright:

Telegraaf

,27-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics