Nickerie.Net, zaterdag 26 november 2005  


‘Baas in eigen huis maar nog geen echte natie’

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - "We zijn als land wel onafhankelijk, we zijn baas in eigen huis, maar helaas zijn we nog geen echte natie. De natievorming moet nog komen." Zo sprak districtscommissaris (dc) Hein Ramnewash gisteren bij de viering van 30 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname in het district Nickerie.

Hij deed een dringend beroep op de gemeenschap om in aller belang, eendrachtig en in harmonie te werken aan de opbouw van Suriname in het algemeen en het district in het bijzonder. "Surinamers hebben in de afgelopen dertig jaren getoond durf en moed te hebben om te investeren en zaken aan te pakken in dit land en zo te werken aan de opbouw van ons geliefd Suriname. Wij zijn trots op deze mensen, want als iedereen de vlucht zou nemen naar elders, wat zou dan van Suriname zijn overgebleven," vervolgde hij zijn toespraak tot de Nickeriaanse gemeenschap. "Wij geven toe dat niet alles naar wens is, maar er wordt hard gewerkt aan de opbouw van ons land."

Ramnewash verwees naar de contacten die het land heeft met de buitenwereld, de zakenrelaties, de leefsituatie van de mensen hier, en de prachtige huizen en grote, moderne gebouwen in het district. Ook de commerciële banken, de rijstverwerkende bedrijven, de handel, het markwezen en het onderwijs dat op de universiteit na, haast op alle niveaus gegeven wordt in Nickerie, haalde hij aan. "Wij kunnen zeggen dat Nickerie, Paramaribo in miniatuur is. Zonder geloof in eigen kunnen en vertrouwen in elkaar, durft men niet te investeren. Behalve de Surinamer zelf, zijn er ook buitenlanders die hier willen investeren," zegt de burgervader. "De principes van democratie staan nog steeds overeind. Om de economie op een hoger niveau te brengen heb je veel mensen nodig." Volgens Ramnewash hebben heel wat Surinamers die in Nederland wonen en werken de intentie om naar Suriname terug te komen. "Op dit moment is deze materie actueel en de regering heeft deze zaak in studie," vertelt hij. De dc stond stil bij 30 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. "Als staat ben je onafhankelijk, maar niet als mens. De mens is nooit onafhankelijk, omdat de ene mens de andere nodig heeft."

In verband met Srefidensi waren er verscheidene activiteiten in het district, zo zijn er ook bloemstukken gelegd bij diverse monumenten.-.

Bron/Copyright:

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics