Nickerie.Net, maandag 28 november 2005  


Verzamelde berichtgeving over incident konvooi Balkenende

Aanrijding bedoeld als 'signaal' voor Balkenende
door Stieven Ramdharie

WILLEMSTAD - De politie in Paramaribo sluit niet uit dat de Surinaamse ex-militair die vrijdag met zijn auto een wagen raakte uit de stoet van premier Balkenende op weg naar de luchthaven, dit doelbewust heeft gedaan. De politie vond een vuurwapen in zijn auto.

De man, de 47-jarige F. J., is in 1993 samen met een ex-lijfwacht van oud-bevelhebber Desi Bouterse en twee andere militairen, door de krijgsraad veroordeeld tot ruim vier jaar celstraf wegens brandstichting bij de staatsomroep STVS. ‘We sluiten niet uit dat hij bepaalde motieven had’, zegt woordvoerder John Jones van de politie.

Een hoge bron bij het korps, die anoniem wil blijven, noemt het ‘zeer toevallig’ dat uitgerekend J. betrokken was bij het incident. ‘Het is zeer wel mogelijk dat deze actie bedoeld was als een waarschuwing aan het adres van de premier’, aldus deze politiefunctionaris. ‘Het had er veel van weg dat hij doelbewust op het konvooi probeerde in te rijden.’

Het incident vond plaats toen Balkenende Paramaribo verliet na afloop van zijn tweedaagse bezoek aan Suriname. De oud-militair raakte bij zijn actie licht een beveiligingsauto. Het konvooi reed op dat moment met hoge snelheid voorbij. Tijdens een huiszoeking later op de dag werden bij de verdachte munitie en een geweer in beslag genomen.

Bron/Copyright:

Volkskrant

,28-11-2005


Ex-militair die colonne Balkenende belemmerde is oud bekende politie

Paramaribo - De man die getracht heeft een belemmering te vormen voor de colonne van Premier Jan Peter Balkenende van het Koninkrijk der Nederlanden naar de Johan Adolf Pengel luchthaven bij diens terugkeer naar Nederland op zaterdag, blijkt een oudbekende van de politie te zijn. Dit bevestigde politie inspecteur John Jones van het KPS, afdeling Voorlichting.

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat deze zelfde ex-militair betrokken was bij de brand van de STVS in de beginjaren ‘90. Hiervoor is hij berecht en heeft hij zijn straf uitgezeten. Het hoofd van de Publiciteitsdienst meldt dat een manspersoon bij de colonne een raar rijgedrag vertoonde en dus als een belemmering werd opgemerkt door de beveiliging op weg naar het luchthaven. De beveiliging was genoodzaakt het voertuig van de man te stoppen en direct in te grijpen. Na onderzoeking in de auto bleek dat de man een vuistvuurwapen bij zich had. Bij huisonderzoek is ook een jachtgeweer met enkele patronen gevonden.

Volgens Jones zijn er nog geen duidelijke gronden aanwezig om de zaak bepaald te liniëren. Hoewel niets mag worden uitgesloten zal ook gelet moeten worden op de psychische gesteldheid van deze man en in hoeverre hij een gevaar vormt. De ex-militair is niet lang terug op vrije voeten gesteld. De zaak is in onderzoek bij de politie en hangende het onderzoek is de man in verzekering gesteld. Volgens de Russische krant Pravda heet de man F. Jadoenathmissier. In Nederland is deze zaak hoog opgeblazen in de media die zelfs spreken van een ‘verijdelde moordaanslag’. De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst meldde dat premier Balkenende niets gemerkt heeft van de belemmering.

Humphrey Dundas

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,28-11-2005


Ex-militair mikte 'serieus' op Balkenende

PARAMARIBO - Een Surinaamse oud-militair die afgelopen vrijdag werd aangehouden had volgens de Surinaamse politie 'serieuze bedoelingen' om premier Balkenende aan te vallen. De gewapende man probeerde zich met zijn auto tussen het konvooi van de premier te manoeuvreren.

Het incident deed zich voor aan het slot van het tweedaagse bezoek van Balkenende aan Suriname ter gelegenheid van de dertigjarige onafhankelijkheid. De premier reed in een zwaar beveiligd konvooi naar de luchthaven Zanderij. De ex-militair, volgens ooggetuigen stomdronken, probeerde de rij auto's in te halen. Voordat hij in de buurt kon komen van de auto van Balkenende, werd hij klemgereden. Balkenende zelf zou van het incident niets hebben gemerkt en niet in gevaar zijn geweest.

De Rijksvoorlichtingsdienst verklaarde eerder dat de actie niet tegen de premier was gericht. Uit de eerste verhoren is echter gebleken dat de man het wel degelijk op de premier had gemunt.

Duidelijk is wel dat hij zelfstandig heeft gehandeld. Een jonge vrouw die bij hem in de auto zat, bleek niet op de hoogte te zijn van de plannen van de man, die op het moment van zijn aanhouding in het bezit was van een vuurwapen. In de woning van de man werd later een jachtgeweer met munitie gevonden.

De identiteit van de verdachte is nog niet vrijgegeven. Wel is bekend dat hij in 1993 is veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag, in mei van dat jaar, op de studio van de staatszender STVS. Daarbij werd een deel van het complex in de as gelegd en raakten enkele medewerkers zwaar gewond. Die aanslag hield verband met het gedwongen vertrek van legerleider Ivan Graanoogst, een vertrouweling van ex-dictator Desi Bouterse.

Bron/Copyright:

AD

,28-11-2005


Belager Balkenende had munitie in huis

PARAMARIBO - In de woning van een ex-militair die vrijdag het konvooi van premier Balkenende in Suriname verstoorde, is munitie en een jachtgeweer gevonden. De politie in Paramaribo gaat na of de man zich met 'kwaadaardige opzet' in het konvooi wurmde of dat het een 'toevalligheid' was dat de man mee wilde rijden in de colonne.

Dat heeft de Surinaamse minister van Justitie en Politie Santokhi zondag op de radio in Paramaribo gezegd. Santokhi vergezelde vrijdag de Nederlandse premier op verzoek van president Venetiaan naar het vliegveld. Balkenende was in Suriname voor de viering van dertig jaar onafhankelijkheid.

De man die zich in het konvooi drong, had een pistool bij zich. De oud-militair had zijn dochtertje in de auto. De man werd in 1993 veroordeeld tot vierenhalf jaar cel wegens brandstichting bij de Surinaamse staatstelevisie. De brand werd gesticht in de periode van het aantreden van een nieuwe legerbevelhebber na inperking van de macht van Bouterse bij de strijdkrachten.

Bron/Copyright:

Telegraaf

,28-11-2005


Ex-militair probeerde zich in konvooi Balkenende te wurmen

PARAMARIBO - Een Surinaamse automobilist heeft vrijdag in Paramaribo geprobeerd zich tussen de auto's van het konvooi van premier Balkenende te manoeuvreren. De man verkeerde onder invloed van drugs of alcohol, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag. Balkenende bleef ongedeerd. Hij was op weg naar het vliegveld van Paramaribo, om door te reizen naar Curacao.

De bestuurder is na het verkeersincident aangehouden. Er had geen botsing plaats. Volgens de RVD was de actie van de man niet gericht tegen de premier.

Ex-militair

Het persbureau Reuters had eerder op gezag van de Surinaamse politie gemeld dat een automobilist een wagen van het konvooi van de minister-president had geramd. Het persbureau citeerde politiewoordvoerder Humprey Naarden, die zei dat de bestuurder een ex-militair was en dat die een pistool in zijn auto had. Overigens had hij een jong meisje bij zich.

Huiszoeking

De politie wilde volgens Reuters niets zeggen over een motief of over welke aanklacht de man te wachten zou staan. Zij meldde verder dat huiszoeking zou worden verricht bij de aangehouden oud-militair. Die was volgens haar in 1993 betrokken bij brandstichting in het gebouw van de Surinaamse staatstelevisie, kort nadat een nieuwe militaire chef was benoemd. Daardoor werd de autoriteit van oud-legerleider Bouterse verzwakt.

Onafhankelijkheid Suriname

Balkenende was in Suriname om de viering van dertig jaar onafhankelijkheid bij te wonen. Het incident gebeurde aan het eind van zijn bezoek toen hij op weg was naar het vliegveld om door te reizen naar Curaçao.

Eerder had NDP-leider Desi Bouterse laten weten dat het bezoek van Balkenende op wat verassingen kon rekeningen. Velen vertaalden dit als een intimidatiepoging richting regering Venetiaan en het bezoek van premier Balkenende. Bouterse ligt overhoop met de twee regeringsleiders respectievelijk vanwege politieke belangen en in privé sfeer  wegen zijn veroordeling in Nederland vanwege drugssmokkel.  

Bron/Copyright:

Reuters

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics