Nickerie.Net, maandag 12 december 2005  


Surinaamse bananen hebben toch afzetkans

door Vernon Texel  

Paramaribo - Bananen uit Suriname maken toch kans om zonder licenties afgezet te kunnen worden op de Europese markt. Onder druk van de Wereld Handels Organisatie (WTO) overweegt de Europese Unie (EU) een deel van het jaarlijkse quotum van 775.000 ton bananen licentievrij te importeren. Dit komt erop neer dat uit landen uit Afrika, de Caribben en de Pacific (ACP) ongeveer 390.000 ton bananen via het first come, first serve systeem op de Europese markt kan worden afgezet. Aangezien Suriname nu tussen de zestig en zeventig ton bananen per jaar produceert, biedt deze kans voldoende ruimte voor afzet.

Dit goede nieuws heeft minister Rick van Ravenswaay mee teruggenomen van de Cariforum-EU top in Brussel, België. Vroeger werd er gewerkt met een drie quota-systeem, waarbij het C quotum van circa 775.000 ton, was bestemd voor de ACP-landen. Deze hoeveelheid bananen mocht invoerrechtenvrij de Europese markt binnenkomen. Suriname was hierdoor echter gebonden aan het zogenaamde licentie-systeem waarbij landen, bedrijven of personen die over de licenties beschikten de enigen waren, die konden zorgen voor de Europese import van bananen uit de ACP-landen. Omdat Suriname zelfs leverancier is, moest het land licenties kopen om het produkt af te kunnen zetten in Europa. De licenties waren op een gegeven moment echter zo duur geworden, dat Suriname voor de licentie van één doos exportbananen haast meer moest betalen dan wat de bananen waard waren.

De WTO stelt zich op het standpunt dat alle preferenties voor de import van bananen op de Europese markt moeten worden afgeschaft. Nu is echter afgesproken dat bij de komende WTO-top de EU gaat vragen om een soort waver in te bouwen, waarbij voor vijftig procent van het quotum van de ACP-landen, nog een uitzondering wordt gemaakt. Indien de WTO-akkoord gaat met de door de EU voorgestelde waver, zullen de landen uit deze regio’s toch instaat zijn hun bananen af te zetten. Dit betekent wel dat er een hevige concurrentiestrijd zal losbarsten omdat er gehandeld zal worden volgens het principe van wie eerst komt die eerst maalt. Voor Suriname is het dan ook belangrijk te weten welke voorwaarden veranderen.-.

Bron/Copyright:

,12/12/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics