Nickerie.Net, woensdag 14 december 2005  


Eddy Jharap: ‘Ik heb niets meer dan mijn plicht gedaan’

door Martin Redjodikromo

Paramaribo - Na 25 jaar een modelbedrijf en Suriname’s trots op de wereldkaart te hebben gezet, gaat Eddy Jharap met pensioen bij Staatsolie. Bij zijn decoratie door president Venetiaan tot Drager van het Grootlint in de Ere-orde van de Gele Ster, liet hij enkele tranen.

Na 25 jaar een modelbedrijf en Suriname’s trots op de wereldkaart te hebben gezet, gaat Eddy Jharap met pensioen bij Staatsolie. Bij zijn decoratie door president Venetiaan tot Drager van het Grootlint in de Ere-orde van de Gele Ster, liet hij enkele tranen.Een geladen toespraak waarbij er tranen gelaten werden: Eddy Jharap moest enkele malen een traantje wegpinken toen hij gisteren door president Ronald Venetiaan werd gedecoreerd tot Drager van het Grootlint in de Ere-orde van de Gele Ster. Na elk traantje werd hem een hart onder de riem gestoken door het applaus dat daarop volgde van de regering, Staatsolie-medewerkers en de media. Deze staatsbekroning krijgt hij voor zijn enorme inzet en gedrevenheid om een organisatie van de grond af te hebben opgebouwd tot een medespeler in de productie van aardolie in de wereld.

"De geschiedenis van Staatsolie als succesverhaal is niet van een leien dakje gegaan. Het succes dat nu wordt geoogst is gebaseerd op de solide overtuiging van vertrouwen op eigen kunnen, met een gedreven visie en noeste arbeid om het bedrijf tot ontwikkeling te brengen", zei president Ronald Venetiaan. Volgens hem is het goed dat Jharap als een voorbeeldfiguur voor de jonge generatie mag dienen. Het staatshoofd stak niet onder stoelen of banken hoe groot de inzet is geweest van Jharap, zijn familie, medewerkers en de verschillende ministers en raden van commissarissen die zijn gekomen en gegaan. "Zelfvertrouwen omzetten in daden, hebben gemaakt dat u een solide maatschappij heeft opgebouwd die nu de grootste bijdrage heeft in de staatsinkomsten."

"Wij hebben gewoon de taak op ons genomen om die uit te voeren. Ik heb een geweldige groep van medewerkers 25 jaar lang mogen leiden om een bedrijf voor ons volk op te zetten. Ik hoop dat we heel lang hiervan zullen kunnen genieten", zei de eerste directeur van Staatsolie.

Hij laat nu een goed draaiend bedrijf achter, dat genoeg perspectieven voor de toekomst biedt en nu geleid zal worden door Marc Waaldijk.-.


Staatsolie levert Suriname in totaal 1,2 miljard US dollar

Winbare reserve van 2,2 miljard dollar

Paramaribo - Staatsolie heeft in haar 25-jarig bestaan 57 miljoen barrels (vaten) ruwe aardolie geproduceerd met een totale opbrengst van 1,2 miljard US dollar. Dat leverde een totale winst op van 466 miljoen US dollar, waaruit 149 miljoen aan inkomstenbelasting werd betaald en 175 miljoen aan dividend uitgekeerd aan de republiek Suriname, als aandeelhouder.

Dit deed directeur Eddy Jharap gisteren uit de doeken tijdens de receptie in verband met het jubileum van Staatsolie en zijn afscheid als algemeen directeur. Staatsolie begon 1981 met een voorschot van 500.000 Surinaamse gulden als werkkapitaal. Met interne besparingen en bankleningen is de olieproductie opgevoerd tot 12.000 barrels per dag. "Dat is de hoeveelheid die Suriname consumeert." Inmiddels is het eigen vermogen van de aandeelhouder uitgegroeid tot 169 miljoen US dollar. De oliereserves van Staatsolie groeiden van 15 miljoen barrels naar 170 miljoen per december dit jaar. Hiervan zijn 110 miljoen winbare barrels ter beschikking. Dit komt neer op een extra vermogen – bij een gemiddelde olieprijs van 20 US per barrel – van 2,2 miljard US dollar, rekende Jharap uit.

Hij wees ook op de "grote vordering en verwachtingen" van het aardolie-onderzoek in het zeegebied. Tijdens de sfeervolle receptie somde Jharap, zoals beloofd, de verdiensten en voordelen van Staatsolie voor Suriname op. "Dan kunnen mensen uitspraken doen op basis van feiten", zei hij gisteren hierover in een interview met dWT. "Ik wou bijna zeggen: ‘bijna het hele bedrag dat Suriname kreeg van Nederland bij de onafhankelijkheid'", zei Jharap over de totale opbrengst tot nu toe, richting hoogwaardigheidsbekleders, onder wie president Ronald Venetiaan en de Nederlandse ambassadeur Henk Soeters. Hij oogstte hiermee gelach en applaus.

Jharap was overduidelijk het middelpunt van het feest waar hij rondliep als een oliesjeik, met een keffiyeh op, en een hangende oorbel (in vorm van de ster van Staatsolie) in zijn rechteroor, waardoor hij ook leek op een ‘oliepiraat'. Aangezien Staatsolie tijdens de militaire dictatuur is opgezet, mocht ex-legerleider en NDP-voorzitter Desi Bouterse, als de grote afwezige worden aangemerkt. "In Staatsolie beschikt ons land thans over een groep zeer loyale medewerkers die goed geschoold zijn in de harde werkelijkheid van de aardolie-industrie. Deze groep zal er voor zorg dragen dat ons volk een rechtvaardig aandeel uit deze natuurlijke hulpbron verkrijgt", beloofde Jharap.

 "Ik hoop dat we heel zuinig zullen omgaan met deze verworvenheid." Al een jaar na haar oprichting lukte het Staatsolie een ‘bescheiden' commercieel veld vast te stellen. "Dat is mogelijk de kortste tijd voor een oliebedrijf", aldus Jharap. Een jaar later, na een commerciële lening, was op 25 november 1982 – op de verjaardag van de republiek – de eerste olieproductie een feit. "Om de olie af te zetten werden drie motortankers gebouwd en twee kostbare pijpleidingen aangelegd en in gebruik genomen", memoreerde Jharap. "De afzet van ruwe olie in eigen land werd op creatieve wijze als brandstof bevorderd." In 1987 vond de eerste export van ruwe olie plaats. In 1995 werd de bouw van olieraffinaderij gestart en in 1997 werd de plant in gebruik genomen. In de afgelopen 25 jaar is aan exploratie, productie-investeringen en bouw van de raffinaderij 441 miljoen US dollar uitgegeven.

"Vandaag kent de maatschappij geen externe schulden", zei Jharap. "We zullen een dusdanig rendement op het geïnvesteerd kapitaal creëren dat groei kan worden gerealiseerd en dat aan de aandeelhouder een redelijk dividend kan worden uitgekeerd." Jharap bracht een speciale dank uit aan Jack Bradford, de ‘eerste consultant' van wie Staatsolie gebruik maakte. Bradford, die inmiddels 85 jaar is en als speciale gast aanwezig was, werd door de maatschappij Gulf in 1981 ter beschikking gesteld. Jharap noemde hem de ‘Godfather van Staatsolie'. "Op zeer bescheiden wijze heeft Jack ons in korte tijd bijna in zijn eentje alle noodzakelijke vaardigheden van de aardolie-industrie geleerd: boren, bronnen installeren, productiefaciliteiten ontwerpen en installeren, noodzakelijke reparaties uitvoeren en zelfs gereedschappen maken."

Tijdens de receptie ontving president Venetiaan het eerste exemplaar van het ‘Staatsolie Jubileumboek 1980 - 2005' uit handen van Jharap. En Jharap ontving een award van een vertegenwoordiger van de Regionale Associatie van Olie- en Gasbedrijven in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied in verband met een kwart eeuw bestaan van het bedrijf.-.

Bron/Copyright:

,14/12/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics