Nickerie.Net, donderdag 15 december 2005  


MARRON GEMEENSCHAP NICKERIE ORGANISEERT TAP JARI TE WAGENINGEN

door Danny Jibodh

Wageningen, Nickerie - Het Marron collectief onder voorzitterschap van Samuel Wens werken hard er naar toe om a.s. zaterdag voor de eerste keer een Tap Jari te organiseren. Wens liet weten dat er bewust voor Wageningen als uitvoerlocatie is gekozen, omdat daar het overgrote deel van de Marronsgemeenschap van district Nickerie wonen en werken.

Het doel van deze Tap Jari happening is om de marron cultuur verder te integreren in de samenleving gelegen in het westen van ons land. Tijdens de Tap Jari die wordt gehouden in het Garuda gebouw, zullen de aanwezigen kennis mogen maken met de Marronkeuken die geļntroduceerd zal worden als hoofdattractie. Naast dit werkt streeft het collectief ook ernaartoe om enkele lezingen te presenteren. Het ligt ook in de bedoeling om wat culturele optredens te presenteren aan de samenleving.

De organisatie acht het belangrijk om ook hun traditionele cultuur te laten integreren waardoor er meer bekendheid wordt gegeven over hun leefgewoonten en wie ze zijn en waarvoor zij staan. Bij de introductie van de Marronkeuken in Wageningen, zal er de mogelijkheid bestaan om pro deo te proeven uit de vele gerechten die ter plekke bereid zullen worden. Enkele van deze lekkernijen die op de kook schema staan zijn: avingie, pinda alesi, munga, kwak, cassavebrood en podosiri.

Met deze bescheiden aanzet hoopt het Marron Collectief Nickerie een goede aanzet te geven waarbij de plaatselijke bevolking meer vertrouwd kan raken met de Marron cultuur. Het collectief bestaat uit Aucaners en Saramaccaners die wonen en werken in het district en op die manier ook hun bijzondere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het westelijk grensdistrict. In januari zal het collectief een lezing organiseren over hun zienswijze en de verdere ontwikkeling van Nickerie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net 

,15-12-2005

Dagblad Suriname

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics