Nickerie.Net, vrijdag 23 december 2005  


Af braak vitamine A door margarine

Risico’s cholesterolverlagende middelen

door Mirjam Brinks

AMSTERDAM, vrijdag  - Overmatig gebruik van cholesterolverlagende voedingsmiddelen als bijvoorbeeld Becel pro.activ is slecht voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een overdosering nu er naast deze ’wondermargarine’ steeds meer producten met een cholesterolverlagende werking op de markt komen. Deze producten zijn verrijkt met zogeheten plantensterolen. Deze stof verlaagt de opname van beta-caroteen waardoor vitamine A in het lichaam wordt afgebroken. Door een gecombineerde inname van producten met deze sterolen zoals bijvoorbeeld speciale margarine, melk en yoghurt is er risico op te veel afbraak van vitamine A. Hierdoor neemt onder meer het risico op hartziekten toe. Vooral zwangeren, moeders die borstvoeding geven en jonge kinderen hebben een hoge vitamine A-behoefte. Deze vitamine is belangrijk voor de groei, de huid en voor het tegengaan van infecties.

Het RIVM stelt in haar rapport dan ook dat deze mensen de producten niet moeten gebruiken. De consumptie van margarine verrijkt met 3 gram plantensterolen per dag gedurende een jaar leidt tot een afname van 33 procent van de beta-caroteenspiegel. „Dat is een zorgelijke verlaging”, zegt apotheker en voedingsdeskundige Gert Schuitemaker.

Becel pro.activ Unilever, de producent van de cholesterolverlagende voedingsmiddelen, laat in een reactie weten dat op de verpakking van Becel pro.activ staat dat deze groepen het alleen na overleg met hun arts mogen gebruiken. „Bovendien blijkt uit alle onderzoeken die wij hebben laten uitvoeren naar dit product dat het als cholesterolverlager werkt en dat het veilig is”, zegt Paulus Verschuren, directeur van het laboratorium van Unilever in Wageningen.

Volgens het RIVM zijn er op termijn echter beleidsmaatregelen nodig om overdosering te voorkomen. Schuitemaker heeft net als veel andere voedingswetenschappers al langer twijfels over de veiligheid van voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen. Volgens Schuitemaker krijgen trouwe gebruikers van Becel pro.activ dagelijks het tienvoudige binnen van wat mensen normaal gesproken aan plantensterolen innemen via zaden, noten en groenten. In Canada is de margarine in verband met de twijfels niet verkrijgbaar.

Foto: Voedingsdeskundige dr. Gert Schuitemaker

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

,23-12-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics