Nickerie.Net - Wetenschap, dinsdag 27 december 2005  


Hoge bloeddruk: Bčtablokker niet langer eerste keus

Bij alleen hoge bloeddruk  

Zweden -  Bčtablokkers, die de bloeddruk verlagen, zijn niet langer geschikt als standaardmedicijn bij mensen met alleen hoge bloeddruk. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet (oktober 2005). Al dertig jaar zijn bčtablokkers internationaal de eerste keus voor de behandeling van een hoge bloeddruk. Ook in Nederland zijn ze aanbevolen, als tweede middel, nadat eerst plaspillen zijn geprobeerd.

Zweedse medici, die een bundeling maakten van onderzoeken naar de effectiviteit van bčtablokkers, concluderen vandaag echter in het medische tijdschrift The Lancet dat dat onterecht is. Andere medicijnen helpen beter bij het voorkomen van beroertes, en het nut van de bčtablokkers is kleiner dan op basis van oude studies werd geclaimd. ,,Het tijdperk van de bčtablokkers is ongetwijfeld voorbij,'' schrijft een commentator in The Lancet bij het Zweedse onderzoek.

In Nederland schreven artsen vorig jaar 5,5 miljoen recepten voor bčtablokkers uit. Het omzetten van recepten naar aantallen patiënten is moeilijk, maar waarschijnlijk slikken minstens 1,5 miljoen Nederlanders bčtablokkers.

Oorspronkelijk waren de middelen bedoeld voor patiënten die al hartklachten hadden, maar in de loop der tijd is het gebruik uitgebreid naar patiënten die alleen hoge bloeddruk hebben. De commentator The Lancet hekelt die uitbreiding, omdat hij meer op grond van doorredeneren dan van onderzoek plaatsvond. De richtlijnen zouden moeten worden aangepast. De commentator waarschuwt overigens ook om niet plotseling te stoppen met de bčtablokkers. Ze zijn niet gevaarlijk en er blijven patiënten die er zeker wel baat bij hebben.

De Zweedse medici vatten de resultaten samen van 13 eerdere onderzoeken naar het effect van bčtablokkers. In totaal werden gegevens van ruim honderdduizend proefpersonen verwerkt om het effect van de medicijnen op beroertes, hartinvallen en overlijden te bepalen. Daaruit bleek dat patiënten met hoge bloeddruk die bčtablokkers slikten, 16 procent meer kans hadden om binnen enkele jaren een beroerte te krijgen dan mensen die andere medicijnen slikten. De alternatieve middelen zijn plaspillen en de modernere ACE-remmers en calciumantagonisten.

Dit is niet het eerste onderzoek waarin de bčtablokkers onder vuur liggen. The Lancet publiceerde vorige maand (september 2005) het onderzoek dat laat zien dat de vertrouwde combinatie van een plaspil met een bčtablokker slechter is dan een combinatie van twee modernere medicijnen: een ACE-remmer en een calciumantagonist. Na ruim 5 jaar gebruik was de sterfte onder mensen die de nieuwe combinatie slikte ruim 10 procent lager.

De Zweedse onderzoekers die nu alle verschillende merken bčtablokkers onderuit halen, publiceerden vorig jaar een onderzoek waarin ze alleen atonolol ter discussie stelden, een van de oudste en best-onderzochte bčtablokkers. Naar aanleiding van die publicatie adviseerden Nederlandse apothekers artsen om hun patiënten over te zetten van atonolol naar het modernere metoprolol. Daar waren artsen druk mee doende.

Maar onderzoekers en commentator in The Lancet schrijven nu dat de nieuwste bčtablokkers misschien wel beter zijn, maar dat dat nooit wetenschappelijk is aangetoond.

Note redactie Nickerie.Net: de in Nickerie vrij vaak voorgeschreven Totamol behoort tot de categorie Bétablokker. 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NRC

,18-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics