Nickerie.Net, vrijdag 23 september 2005  


Expeditie Julianatop

julianatop logo

Ronald Naars nieuwste uitdaging

door Rob Hammink

Van dag tot dag...

Donderdag 22 september

Het Duivels ei 'ontmaagd'

Vermoeid, vermagerd, maar voldaan. Na veel ontberingen heeft Ronald Naar (50) met zijn klimmaatjes Gerke Hoekstra (23) en Martin Fickeiler (28) de 980 meter hoge top van het magische Duivelsei bereikt. Volgens de beroepsavonturier Naar is dit de Matterhorn van Suriname. Omdat de expeditie in tijdnood kwam, besloot Naar eergisteren om slechts met zijn drieën het laatste deel naar een richel, 100 meter onder de top, af te leggen. Daar overleefden ze twee dagen met vier liter water en slechts één kant en klaar maaltijd.

De krankzinnige tocht, waaraan deze krant exclusief meedeed, werd afgelegd slechts met kompas en junglekennis, zonder hightech satelliet navigatie.

Het Duivelsei is een enorme rots van graniet met daarop, in de vorm van een ei, een kei met een doorsnede van 10 meter. Het ding toornt met zijn granietwanden van honderden meters hoog, majestueus uit boven het Amazonebos en is een oostelijke uitloper van het Wilhelminagebergte.

Om het doel te bereiken werd een krankzinnige afstand afgelegd door niemandsland. In eerste instantie ging de expeditie per boot over de Zuid- Lucierivier vanaf het vliegveld Kayser. Daarna ploegde het team van Naar ruim een week door de jungle, een bijna onneembaar oerbos. Nog steeds was toen niet duidelijk of de juiste koers werd aangehouden.

,,In klimtermen hebben we de rots ontmaagd,”aldus Naar, opgetogen na zijn afdaling. ,,Hier, in deze omgeving heeft nog nooit iemand gelopen, laat staan geklommen. Zelf Indianen hadden hier in vroeger tijden niets te zoeken.” Martin Fickweiler: ,,Een heel zware klus, vooral het eind: die beklimming. Ik heb in mijn klimcarrière nog nooit zo hard graniet meegemaakt.” Gerke Hoekstra is blij dat de expeditie achter de rug is. ,,Vooral gebrek aan eten, brak me op een gegeven moment op. De volgende keer neem ik een kilo stroopwafels mee. De mannen keren morgen terug naar het vliegveld Kayser.

Als de apparatuur het toelaat, verschijnt dan een uitgebreid reportage.

Bron/Copyright:

deTelegraaf

,23-09-2005

terug naar het overzicht

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics