Nickerie.Net Special, dinsdag 03 januari 2006  


Oud op Nieuw groots gevierd in Nickerie

Veel vuurwerk tijdens de jaarwisseling

 

Danny Jibodh

Nickerie - Traditiegetrouw hebben de Nickerianen de oud op nieuw viering aangegrepen om zich los te koppelen van de dagelijkse beslommeringen en het vizier te richten op de toekomst. Niets hebben de Nickerianen tegen kunnen houden om het nieuwe jaar uitbundig in te luiden.  Reeds vroeg in de morgen begaven duizenden Nickerianen zich naar het centrum van dit grensdistrict om hun laatste inkopen te doen. Velen hadden zich al ook heel vroeg vrolijk gedronken. Ondanks een turbulente 2005 voor Nickerie , was ook bij de verschillende bedrijven in Nickerie de Owroe Jari sfeer merkbaar. De vuurwerk- en bombelhuizen, die als paddestoelen van de grond waren gerezen, mochten zeker niet klagen over de verkoop van hun buskruit bevattende producten.

Haast overal in Nickerie waren de mensen druk in het weer om zich voor te bereiden op de middernacht om op hun eigen wijze het jaar 2006 in te luiden. Tegen middernacht brak werkelijk de hel los toen de Nickerianen erop los gingen en behoorlijk wat bombel (knalvuurwerk) en vuurwerk (siervuurwerk) afgeschoten werd. Binnen de kortste tijd was Nieuw Nickerie afgedekt met een rookwolk met het sterk riekende kruitrook, dat  zeker meer dan een uur duurde. Weggebruikers moesten pas op de plaats maken om geen onnodige risico te nemen in het verkeer.

Vanuit elke windrichting was schitterende vuurwerk waar te nemen en er hadden zich ook tal van mensen zich op de verschillende locaties verzameld om de vuurwerkshows van dichtbij mee te maken. Het vuurwerk dat werd afgeschoten sierde het luchtruim, maar deed het ook af en toe de grond op zijn vesten trillen. Van alles ging de lucht in, om maar wat te noemen, zoals "Sider Comet", komeet met  spinachtige effecten,  die met lange vurige poten zich door de lucht bewogen en plotseling overgingen in gouden en zilveren kronen met sterretjes of traag stijgende glitterstaarten die behoorlijk wat licht aan de omgeving verschaften. Ook doken de zo gevreesde "Kronto's" (krachtige siervuurwerk uitsluitend voor professioneel gebruik) weer op en zo was het vuurwerkspektakel compleet.  Dit vuurwerkspektakel was kortom een caleidoscoop van kleuren dat zeker bij jong en oud lang op hun netvlies gegrift zullen blijven.

Het feest werd verder in huiselijke sfeer voortgezet met pittige muziek en de nodige spijs en drank. Opmerkelijk was ook het feit dat de telefoonverbinding zich dit jaar staande heeft kunnen houden, waardoor een recordaantal mensen in staat was elkaar tijdens de jaarwisseling behalve telefonisch ook per sms de beste wensen over te brengen via het Telesur-netwerk. De Nickeriaanse blusmannen waren ook alert en hun aanwezigheid in de verschillende buurten was duidelijk zichtbaar.

Foto-impressie Oud op Nieuw viering Nickerie 2005-06

Bron/Copyright:Nickerie.Net

,01-01-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics