Nickerie.Net, vrijdag 06 januari 2006  


Toch addertjes onder het gras nieuwe SLM tarieven

SLM - tarieven praktisch hoger voor passagiers

Paramaribo - De aangekondigde tarieven van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) liggen in de praktijk hoger dan vele passagiers hadden verwacht. Het totaal bedrag voor een vliegticket neemt al gauw toe met enkele honderden Amerikaanse dollars als gevolg van het deposito, dat direct bij de boeking moet worden betaald samen met het verlaagd SLM - tarief. Het deposito, groot honderd Euro of honderd Amerikaanse dollar, is afhankelijk van de klasse die men reserveert.

Het deposito wordt niet teruggegeven door de SLM als de passagier door welke omstandigheid dan ook overgaat tot intrekking van de geplaatste boeking. Ingaande april bijvoorbeeld, komt het laagste mid-atlantische tarief, inclusief brandstoftoeslagen, op US$ 615. Met alle belastingtoeslagen van US$ 129 wordt het uiteindelijk laagste tarief US$ 649, geldig voor minimaal 7 dagen en maximaal 30 dagen verblijf. Jack Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten, (ASRA), zegt dat het beter zou zijn als de SLM dit feit direct bij de aankondiging van de tariefsverlaging had voorgehouden aan de gemeenschap. Uden zegt dat de meeste passagiers die een reiskantoor binnenstappen of bellen voor een boeking, vaak vallen over de uiteindelijke daadwerkelijke tarieven die geldig zijn voor de verschillende klassen. Al te vaak wordt het reisbureau beschuldigd van overvraging en misleiding.

Asra heeft bij de vaststelling van de tarieven wel op verzoek haar stem laten horen. Hoewel de Associatie het SLM - product moet helpen promoten, denkt zij wel dat het reizend publiek op tijd en precies te horen moet krijgen wat de SLM - tarieven inhouden. Een andere zaak waarover het reizend publiek struikelt, is dat de carrier beslist heeft dat de passagier zeker ministens 42 dagen vůůr vertrek de ticket moet hebben gekocht om aanspraak te kunnen maken op het laag tarief. Asra heeft de ervaring dat vele belangstellenden vaak te laat zijn voor de beperkte beschikbare plaatsen als het gaat om verlaagde tarieven. De tariefsaanpassing komt van de SLM, maar Uden weet niet wat de KLM gaat doen met haar tarieven nadat de joint-venture afloopt in maart 2006.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname / Nickerie.Net

, 06/01/2006


Eerder geplaatst:
 

SLM verlaagt tarieven naar Amsterdam

door Vernon Texel

04/01/2006

Paramaribo - Een retourtje Amsterdam (economy class) wordt per april gemiddeld 26 procent goedkoper. Daarnaast wordt het tweemaandse tarief vervangen door een driemaandse. Ook andere categorieŽn-tarieven worden permanent verlaagd. Nu geldt er nog een tarief van tussen de 699 tot 899 US dollar per retour. Vanaf april ligt dat tussen 499 en 749 US dollar. Ingaande het nieuwe zomerseizoen hanteert de SLM deze nieuwe tarievenstructuur om het passagiers aantrekkelijker te maken naar Nederland te reizen. Daarmee krijgen actietarieven een permanent karakter. "De tarieven zijn ook niet meer seizoengebonden en het principe van first come first serve wordt per die dag gehanteerd," zegt Clyde Cairo, SLM onderdirecteur CommerciŽle Zaken.

Het gaat om basistarieven zonder toeslagen en belastingen. Verlaging van de ticketprijzen op de Mid-Atlantische route heeft te maken met de liberalisatie van dit traject, die over vier maanden een feit is. SLM-directeur Henk Jessurun zei vorige week al dat behoud van het marktaandeel onder de nieuwe marktcondities niet eenvoudig wordt. Het dertienjarig samenwerkingsverband met de KLM wordt namelijk al op 26 maart beŽindigd.

Het overgeven van de markt aan vrije concurrentie volgt na moeizaam overleg tussen Suriname en Nederland voor herziening van het Luchtvaartverdrag. Uiteindelijk bereikten partijen in 2004 een akkoord, dat een einde maakt aan het monopolie van de SLM en KLM op dit traject. Aanvankelijk wilde Suriname in plaats van twee jaren een termijn van drie jaren hebben om de SLM in staat te stellen de investeringen van de Boeing 747-300 terug te verdienen. Het toestel werd voor ruim 10 miljoen euro overgekocht van de KLM.

Inmiddels is de SLM, gedwongen door internationale ontwikkelingen, met name de onstabiele brandstofprijzen, naarstig op zoek naar een koper voor dit toestel. Binnenkort wordt bekend welk type toestel de maatschappij zal aanschaffen. Hiervoor heeft de SLM zich laten informeren door de Europese vliegtuigbouwer Airbus en haar Amerikaanse concurrent Boeing.-.

Bron/Copyright:

,06-01-2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics