Nickerie.Net, maandag 09 januari 2006  


Positieve vooruitzichten op committering EU - rijstgelden

Geplaatst: 09/01/2006

Paramaribo - Onlangs heeft een interministerieel team zich gebogen over de donorhulp van de Europese Commissie aan de rijstsector. PLOS - minister Ricardo van Ravenswaay en zijn collega van LVV, Keremchend Ragoebarsingh houden zich intensief bezig met dit vraagstuk teneinde een oplossing te vinden voor de zaken die de beschikbaarstelling van de EU - gelden in de weg staan.

Foto: PLOS-minister Ricardo van Ravenswaay

De EU heeft voor de rehabilitatie van de rijstsector ruim 9.1 miljoen euro gereserveerd. De committering van deze fondsen is echter afhankelijk van enkele condities. Eén van ze is het functioneren van de waterschappen, die het waterbeheer in de rijstpolders regelen. Volgens Van Ravenswaay, die als PLOS - minister de EU - projecten coördineert, is het grootste deel van het technisch voorbereidend werk al gedaan door LVV. De instelling van de waterschappen is een dringende eis van de EU.

“Wij zijn al haast zover daarmee. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (R.O.) moet zijn huiswerk nog maken inzake de wettelijke regeling van de waterschappen,” zegt de bewindsman. De invoering van de Wet op Waterschappen is onderdeel van het groot decentralisatieplan van R.O. De zorg voor de waterhuishouding wordt totnogtoe door de centrale overheid gedragen. Bij goedkeuring van deze wet nemen de waterschappen alle publiekrechtelijke bevoegdheden van de overheid betreffende het waterbeheer over. De EU - gelden zullen onder meer ingezet worden voor rijstrassenonderzoek, dat gedaan wordt door ADRON en de Stichting Experimentele Landbouw in de Prins Bernhardpolder. Daarnaast zal een deel van de fondsen worden gebruikt voor het op peil brengen van het waterbeheer in de verschillende rijstgebieden.

 

<

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,09-01-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics