Nickerie.Net, donderdag 26 januari 2006  


Guptar blijft achter de tralies

door Reena Luchmun

Paramaribo - Het verzoek tot invrijheidstelling van de verdachte rijstindustrieel Shyam Guptar is afgewezen. Rechter Krishnapershad Pultoo weigerde, omdat hij vindt dat de redenen die hebben geleid tot de aanhouding van Guptar nog steeds "levendig" aanwezig zijn. Hij besloot dinsdag dat hij de zaak zelf zal behandelen en afdoen.

Eerder had rechter Pultoo de zaak terugverwezen naar de rechter-commissaris (rc) omdat deze had nagelaten een verzoek van de verdediging tot verhoor van twaalf getuigen in het buitenland, te honoreren. Uit een beschikking, die van de rc uitging, blijkt dat de meesten van deze getuigen niet te traceren zijn. De justitiŽle autoriteiten van met name Guyana, waar de meeste getuigen vandaan komen, hebben onvoldoende of geen reactie gegeven op het verzoek om medewerking. De getuigen in kwestie zijn de bemanningsleden en de kapitein van het schip, waarin de cocaÔne was gevonden.

De verdediging vond dat de rc de rechten van de verdachte illusoir had gemaakt door niet te doen wat hij behoorde te doen. Zowel de rechter als de officier van justitie waren in deze een andere mening toegedaan. Dat de getuigen alsnog door de kantonrechter kunnen worden gehoord, tast de rechten van de verdachte op geen enkele wijze aan.

Rechter Pultoo stelde de verdediging in de gelegenheid om wederom getuigen aan te dragen. Hierop gaf de verdediging aan dat zij nog steeds de twaalf buitenlanders wenste te horen. Hiermee zette zij de rechter voor de moeilijke taak om de getuigen op de zitting te doen verschijnen. Pultoo meent overigens dat er in de dossiers in ieder geval voldoende materiaal aanwezig is om de zaak verder te kunnen behandelen.

Ten aanzien van een verzoek van de verdediging om schorsing van de voorlopige hechtenis van Guptar gaf Pultoo aan hierover op 14 februari uitsluitsel te zullen geven. De reden voor het verzoek om schorsing ligt volgens de verdediging in het feit dat Guptar enorme financiŽle schade lijdt. Gebouwen en schepen van verdachte zijn op de veiling gegooid, omdat hij zijn schulden niet kan betalen. Als straks mocht blijken dat Guptar onschuldig is, zal niemand hem de geleden schade kunnen vergoeden, aldus zijn raadslieden.-.

Bron/Copyright:

de Ware Tijd

,26/01/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics