Nickerie.Net, maandag 30 januari 2006  


Vandaag beslissende stap regionale integratie

door Ivan Cairo , 30/01/2006

Paramaribo - Met de ondertekening, vanmiddag, van de Declaration by Heads of Government of the Caribbean Community Marking the Coming into Being of the CARICOM Single Market, is de langverwachte regionale gemeenschappelijke markt een feit. President Ronald Venetiaan plaatst vandaag omstreeks vijf uur ‘s middags Surinaamse tijd, zijn handtekening onder het document. Met hem tekenen ook vijf andere Caricom-regeringsleiders het document.

Het staatshoofd vertrok vanmorgen in gezelschap van een tien personen tellende overheidsdelegatie – bestaande uit ministers en overheidsfunctionarissen –, vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven en zo’n twintig journalisten naar Kingston, Jamaica, waar de officiële ceremonie wordt gehouden. De plechtigheid vindt plaats in de aula van de University of the West Indies.

Barbados, Belize, Guyana, Jamaica, Suriname, en Trinidad en Tobago zijn als eerste gereed om deel te nemen aan de Caricom Single Market. Zes andere landen zeggen eind maand ook te zullen tekenen. Bahama’s heeft aangegeven geen belangstelling te hebben voor deelname, terwijl het Britse gebiedsdeel Montserrat nog groen licht moet krijgen van Londen. Haïti is al twee jaar geschorst om de politieke situatie in het land, maar heeft ook nog niet alle zaken gereed om deel te nemen aan de regionale markt.

De ondertekeningsceremonie zal rechtstreeks worden uitgezonden door de Caribbean Media Corporation via bij haar aangesloten tv-zenders. Caricom-secretaris-generaal Edwin Carrington typeert de lancering van de gemeenschappelijke markt als een "historische en ongekende stap in het regionale integratieproces en een nieuwe dimensie van de wijze waarop de bevolking van de regio zal leven en werken". Carrington stelt, dat de single market de toekomst en vooruitgang van de regio zal helpen veiligstellen binnen de globaliserende wereldeconomie.-.

Bron/Copyright:

de Ware Tijd

,30/01/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics