Nickerie.Net, maandag 06 februari 2006  


Injectie van 2,5 miljoen euro vergroot exportkans bananen

door Vernon Texel

Paramaribo - Surinames bananensector krijgt ruim 2,5 miljoen euro van de Europese Unie (EU). Het geld dient als ondersteuning om het land weerbaar te maken voor de veranderingen op de Europese markt. "Onze positie moet beter en daarvoor moeten bedrijven bij privatisering gezond gemaakt worden", zegt minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking.

Het geld is bestemd voor het bacovenbedrijf Jarikaba. De ondertekening van de overeenkomst met de EU vindt binnenkort plaats. De bewindsman is overtuigd van de goede kansen van Surinaamse bananen op de Europese markt. Onder druk van de Wereldhandelsorganisatie heeft de EU eind vorig jaar besloten een deel van het jaarlijkse quotum van 775.000 ton bananen licentievrij te importeren. Aangezien Suriname momenteel tussen de zestig en zeventig ton bananen per jaar produceert, biedt deze kans voldoende ruimte voor afzet.

Vroeger is gewerkt met een drie-quotasysteem, waarbij het C-quotum van circa 775.000 ton was bestemd voor de ACP-landen. Deze hoeveelheid bananen mocht invoerrechtenvrij op de Europese markt komen. Suriname was hierdoor echter gebonden aan het zogenaamde licentiesysteem waarbij landen, bedrijven of personen die over de licenties beschikten, de enigen waren die konden zorgen voor de Europese import van bananen uit de ACP-landen. Omdat Suriname zelf leverancier is, moest het land licenties kopen om het product af te kunnen zetten in Europa. De vergunningen waren op een gegeven moment echter zo duur geworden dat Suriname voor de licentie van één doos exportbananen haast meer moest betalen, dan wat de bananen waard waren.

"Met het systeem first come and first serve liggen de kansen van Suriname nu beter", stelt Van Ravenswaay. Dit systeem gaat per 1 maart dit jaar in. Hierdoor zal de prijs voor de licentie van een doos bacoven in deze transitieperiode heel laag liggen; mogelijk één euro per doos.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,06/02/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics