Nickerie.Net, woensdag 08 februari 2006  


Coretta Scott King begraven

LITHONIA (Georgia, USA) - De weduwe van Martin Luther King, Coretta Scott King, is dinsdag begraven. Het afscheid van de vrouw die na de gewelddadige dood van haar man in 1968 zijn 'droom' bleef verkondigen, werd bijgewoond door duizenden mensen. Onder de aanwezigen waren de Amerikaanse president George Bush en zijn voorgangers Bill Clinton, Bush sr. en Jimmy Carter.

Ook schrijfster Maya Angelou en Motown-zanger Stevie Wonder woonden de plechtigheid in de kerk in Lithonia in de staat Georgia bij. Ze herdachten de 'first lady' van de mensenrechtenbeweging, die vier dagen na de moord op Martin Luther King een mars voor gelijke rechten in Memphis leidde.

President Bush prees Coretta Scott King omdat ze na de dood van Martin Luther King „met een sterk en vergevingsgezind hart de nalatenschap van haar man veiligstelde”. „Ze hield van een leider. Ze werd een leider”, aldus Bush. „En wanneer ze sprak luisterden de Amerikanen aandachtig, omdat haar stem de wijsheid en goedheid van een goed geleefd leven droeg.”

King overleed ruim een week geleden op 78-jarige leeftijd in een Mexicaans gezondheidscentrum. De Amerikaanse had al enige tijd gezondheidsproblemen. In augustus kreeg ze een beroerte en een lichte hartaanval.

Coretta Scott King speelde met haar man een grote rol in de strijd voor gelijke rechten. Martin Luther King werd op 4 april 1968 vermoord in een motel in Memphis. Coretta Scott King was toen in Atlanta en kreeg het nieuws per telefoon te horen. Later zei ze: „Het was het telefoontje waar ik onbewust al ons hele leven op wachtte.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf / AP

,07/02/2006


Weduwe van Martin Luther King overleden

Georgia, USA - Coretta Scott King, de weduwe van de in 1968 vermoorde burgerrechtenactivist Martin Luther King, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dat heeft de familie King bekendgemaakt. Net als haar man is Coretta Scott King haar leven lang opgekomen voor de rechten van zwarten. Vorig jaar werd zij getroffen door een zware beroerte en een hartaanval. Zij is 78 jaar geworden.

Coretta Scott King, weduwe Marthin Luther KingPresident George Bush noemde haar 'een opmerkelijke en dappere vrouw, (...) wier blijvende bijdragen aan vrijheid en gelijkheid van Amerika een beter en meevoelender land hebben gemaakt'. Activist Jesse Jackson zei dat Coretta Scott King 'als een volhardend vrijheidsstrijder haar eigen speciale plek in de geschiedenis heeft bevochten'. "Haar geest blijft bij ons, net als die van haar man bij ons is gebleven", zei voormalig burgemeester van Altanta Andrew Young. Burgerrechtenactivist Al Sharpton sprak van een monumentaal verlies voor de Verenigde Staten en de wereld. "Zij was waarlijk de first lady van de mensenrechtenbeweging", zei Sharpton. In verband met het overlijden liet gouverneur Sonny Perdue van Georgia bij alle overheidsgebouwen de vlaggen halfstok hangen.

Coretta Scott en Martin Luther King trouwden in 1953. Na de moord op haar echtgenoot op 4 april 1968 bleef zij alleen achter met vier kinderen. Zij zette zich ervoor in om de verjaardag van haar man te laten uitroepen tot nationale feestdag. In 1983 was het eindelijk zo ver toen president Ronald Reagan de daartoe strekkende wet ondertekende. King Day werd in 1986 voor het eerst op federaal niveau gevierd. Dit jaar moest de weduwe verstek laten gaan bij de herdenking.

"Ik ben vastbeslotener dan ooit om de droom van mijn man werkelijkheid te laten worden", zei zij kort na de moord. De opvoeding van haar kinderen beschouwde zij als haar eerste verantwoordelijkheid, maar zij schreef ook een boek over haar leven met Martin Luther King en in 1969 richtte zij het Martin Luther King Centrum voor Geweldloze Maatschappelijke Verandering op. Zij zag er op toe dat het centrum zich stortte op thema's die volgens haar ten oorsprong lagen aan geweld: honger, werkloosheid, kiesrecht en racisme. "Het centrum stelt ons in staat er op uit te gaan om te vechten tegen het kwaad in onze samenleving", zei zij dikwijls. Het bestuur van het centrum heeft onlangs overwogen het centrum van de hand te doen aan de National Park Service, zodat de familie zich niet hoefde te bekommeren om het onderhoud en zich meer kon richten op de boodschap van King, maar twee van de vier kinderen waren daar fel op tegen.

Het echtpaar King vestigde zich in 1953 in Montgomery, Alabama, waar de dominee in 1955 de befaamde busboycot begon en zijn filosofie van directe maatschappelijke actie voor het eerst ten uitvoer legde. In 1964 stond Coretta Scott King naast hem op het podium toen de hij de Nobel-vredesprijs in ontvangst en in 1965 liep zij samen met hem van Selma naar Montgomery, als sluitstuk van een geslaagde campagne voor kiesrecht voor zwarten in Alabama. Luttele dagen na zijn gewelddadige dood vloog zij met drie van haar kinderen naar Memphis om duizenden voor te gaan in een mars ter nagedachtenis aan haar man. Met haar kalme optreden en omfloerste verdriet maakte zij toen diepe indruk op miljoenen mensen.

In 1997 sprak zij zich ervoor uit om James Earl Ray, die op de aanvankelijke bekentenis van de moord op haar man terug was gekomen, een proces te gunnen. Zelfs als er geen nieuw licht op de feiten rond de dood van haar man werd geworpen, zou het land er voldoening over kunnen hebben dat het recht zijn loop had gehad, zei zij. Het proces kwam er niet van, want Ray overleed in 1998. Toch pleitte zij ervoor om een federale enquêtecommissie de moord te laten onderzoeken, 'niet alleen voor onze familie, maar voor de gehele natie'.

Vijfentwintig jaar na de dood van haar man zei Coretta Scott dat de Vietnamoorlog waar hij zo tegen was, was vervangen door een onverklaarde oorlog in de Amerikaanse stadscentra, die door bendes werd uitgevochten met vuurwapens en drugs. Voor het geweld stelde zij in de laatste jaren steeds vaker film- en televisiemaatschappijen, videospeelhallen, wapen- en spelletjesfabrikanten verantwoordelijk.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw / Novum/AP

,31/01/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics