Nickerie.Net, woensdag 08 februari 2006  


Aboikoni onder indruk van rijstcultuur Nickerie

NIEUW-NICKERIE - Volgens de Ware Tijd  is Granman Belfon Aboikoni is zeer onder de indruk van de rijstcultuur in het district Nickerie. De landbouwactiviteiten en vooral de rondleiding binnen het bedrijf van de industrieel Imro Manglie heeft het Saramacaanse stamhoofd sterk geďnteresseerd. Dat blijkt uit de bezoeken die de granman gisteren gebracht heeft aan de diverse plaatsen in het district.

“Het is de bedoeling om me persoonlijk te oriënteren in de rijstcultuur van de hindoestaanse gemeenschap van Nickerie”, zegt het Saramacaanse stamhoofd. Hij werd ook ontvangen door districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar. “Het is een hystorisch moment dat Nickerie voor de eerste keer bezoek krijgt van een granman”, aldus Shankar. Het voornemen is om in samenwerking met de plaatselijke rijstboeren en deskundigen de rijstbouw in het boven-Surinamegebied verder tot ontwikkeling te brengen, zodat de binnenlandse gemeenschap in de toekomst zichzelf kan voorzien in rijst.

Momenteel heerst een groot tekort aan rijst in het binnenland. “Rijst is voor ons praktisch onbetaalbaar, omdat de tussenhandel en de hoge transportkosten gemaakt heeft dat de kleine man voor een baal breuk II rijst van 25 kg tussen de 40 en 45 SRD moet neertellen”, vertelt Aboikoni. “De Nickeriaanse gemeenschap kan de boslandbewoners leren hoe aan rijstbouw wordt gedaan en omgekeerd kunnen de Nickerianen ook wat leren van de marrongemeenschap.” Grootlandbouwer Leaket Mahawatkhan stelt het bezoek van Aboikoni zeer op prijs. Ook hij is bereid te helpen met de nodige kennis en ervaring.

De granman merkte op dat het district Nickerie heel wat mogelijkheden heeft zich verder te ontwikkelen tot één van de betere gebieden in Suriname. Om dat doel te kunnen bereiken kan Nickerie gebruikmaken van de diensten van de ongeveer 1. 200 mensen uit de marrongemeenschap die in het district wonen en werken. Bij zijn eerstvolgende bezoek zal de granman de mogelijkheid bekijken een kapitein te installeren, die voor de belangen van de marrongemeenschap in Nickerie zal moeten opkomen, aldus ochtendblad de Ware Tijd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,08/02/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics