Nickerie.Net, donderdag 09 februari 2006  


Padieboeren willen ureum in de toekomst zelf importeren nieuw Nickerie

Richenell Small

 

Nieuw Nickerie -  Wat ons nu overkomt, mag zich niet herhalen. Dat is de mening van een groep padieboeren, waarmee TIMES gisteren een gesprek had. "Als wij op de overheid moeten wachten, zal het steeds mis gaan. De enige oplossing is dat wij zelf voor onze zaken zorgen. De boeren zeggen slapeloze nachten te krijgen vanwege het feit dat er niet genoeg ureum in Nickerie is en de aanplant de kunstmest moet ontberen.

 

Een deel van de rijstaanplant in Nickerie heeft onvoldoende ureum gehad en boeren die deze kunstmest moeten ontberen zijn nu radeloos gewordenDe vorige week blijkt een boot met kunstmest Nickerie te zijn binnengekomen, maar de 600 ton die is aangevoerd is onvoldoende om de behoefte van de rijstboeren te dekken. Volgens de boeren zullen zij in de toekomst zelf voor de aanvoer zorgen. Wat nu gebeurt is dat vele boeren legaal of illegaal ureum uit Guyana proberen te betrekken. Zo is een ieder op zijn eigen manier bezig na te gaan hoe de grote investeringen niet verloren gaan.

 

Zij erkennen dat de overheid slechts een faciliterende rol dient te vervullen en hekelen ook de berichtgeving rondom de inzaai. Zo wordt keer op keer een andere bewering gedaan. Er wordt eerst verteld dat niet genoeg water is om in te zaaien en als het begint te regen wordt het probleem van wateroverlast aangehaald waarbij niet geschroomd wordt te vertellen dat een groot deel van de aanplant verloren is gegaan, terwijl de werkelijkheid anders is. Ook landbouwminister Keremchand Raghoebarsingh had zich enkele weken geleden in ongeveer dezelfde bewoordingen uitgelaten over het kunstmestprobleem.

 

Geen enkel bedrijf durft ureum te importeren als de afzet hiervan niet gegarandeerd is. Ureum is niet zo lang houdbaar als hij niet goed opgeslagen ligt. TIMES spark ook met potentiele importeurs, die afzonderlijk van elkaar aangaven dat het erg riskant is om ureum binnen te halen. Vandaar dat zij ook de kat uit de boom kijken.

 

Er kan een situatie ontstaan waarbij meerdere handelaren ureum importeren. Indien een partij kunstmest te duur uitvalt, kan het voorkomen dat deze vanwege de concurrentie niet wordt verkocht. Vanwege het feit dat ureum niet te lang kan worden opgeslagen, is het risico voor het lijden van grote verliezen groot. Ureum is namelijk een seizoenproduct, dat slechts tweemaal in het jaar in grote hoeveelheden in een korte periode nodig is. De padieverbouwers hebben namelijk de gewoonte om binnen een periode van slechts een maand de hele inzaai te doen, waardoor de kunstmest haast gelijktijdig nodig is. Een ander probleem van importeurs is dat er een bedrijf agent van ureum uit Trinidad is, waardoor zij op die markt niets kunnen halen.

 

De Trinidadiaanse kunstmest mag vanwege de Caricomregels zonder invoerrechten worden binnengehaald, waardoor het moeilijk concurreren wordt als de ureum elders wordt betrokken. Dit product kan wel goedkoop worden binnengehaald, maar de fabrikant eist dan wel dat het in grote hoeveelheden wordt aangeschaft, waardoor weer gestuit wordt op het probleem van opslag, met als gevolg dat de kosten toch weer oplopen.

Foto: Een deel van de rijstaanplant in Nickerie heeft onvoldoende ureum gehad en boeren die deze kunstmest moeten ontberen zijn nu radeloos geworden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

 08-02-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics