Nickerie.Net, vrijdag 10 februari 2006  


Stroomprobleem aangepakt mede dankzij optreden oppositie

Paramaribo - Volgens de Ware Tijd heeft de regering op aandrang van de totale oppositie gisteren een oplossing gebracht in de rantsoenering van de stroomtoevoer in het westen. De oppositieleden Rashied Doekhie en Hariëtte Ramdin hadden gisteren in het parlement gedreigd vandaag Nickerie totaal lam te leggen indien voor gistermiddag geen oplossing was gevonden voor het loadsheddingprobleem.

Waarnemend president Ram Sardjoe hield het parlement voor dat de oplossing “elk moment” een feit kon zijn. Doekhie en Ramdin namen hiermee geen genoegen en de spanning tussen oppositie en coalitie steeg merkbaar. Ook toen Sardjoe zei dat de oplossing binnen een uur zou volgen, was de oppositie niet tevreden en hamerde op meer duidelijkheid.

Later op de dag werd bekend dat van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) een schriftelijke verklaring ontvangen is voor de bevestiging van de levering van dagelijks 700 liter diesel voor Boskamp, 2700 liter voor Coronie, 2000 liter voor Wageningen en 3500 liter voor Nickerie. De EBS heeft verder een ‘financieel arrangement’ met dieselleverancier Staatsolie getroffen om dagelijks 15.000 Surinaamse dollar hiervoor over te maken.

Doekhie beschuldigde eerder op de dag EBS van diefstal omdat het nutsbedrijf “gelden van de clienten blijft innen zonder dat daarvoor diensten geleverd worden”. “Wanbeleid en wanprestatie”, typeerde hij het functioneren van de EBS in deze. Simons zag reden genoeg om wederom het beroep op het parlement te doen over te gaan tot de instelling van een Energieraad. Het energievraagstuk in het westen leidde tot een gespannen tumult in het parlement. Hoewel de regering reeds woensdag met dit vraagstuk bezig was, is er gisteren haast achter gezet en in de middaguren was de oplossing gereed, aldus ochtendblad de Ware Tijd.-.

De directe en indirecte schade onder de bevolking als gevolg van de EBS/Staatsolie betalingsaffaire is enorm. Door de langdurige stroomuitval zijn vrijwel alle diepvriesvoedselvoorraden zowel bij de supermarkten als particulieren onbruikbaar geworden. Onder de bevolking wordt de roep luider om de opgelopen schade te verrekenen met de komende elektriciteitsnota  van de EBS, daar dit bedrijf in dit geval zich zeker niet kan beroepen op overmacht.

Bron/Copyright:

Nickerie.net / De Ware Tijd

,10/02/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics