Nickerie.Net, donderdag 02 maart 2006  


Shyam Guptar cliŽnt van Ďonderwereldí fiscalist

Paramaribo - De belastingspecialist Rob B. fungeert als een scharnier tussen onder- en bovenwereld. Hij adviseerde topcriminelen als de Heineken-ontvoerders en Johnny Mieremet. Ook vastgoedhandelaar Willem Endstra maakte gebruik van zijn diensten. De afgelopen tien jaar dook zijn naam regelmatig op in witwasdossiers, samen met onder andere die van de geliquideerde advocaat Evert Hingst.

De zaak tegen de Nederlandse fiscalist, een maand geleden, heeft ook geleid tot de val van voormalig minister van Handel en Industrie (HI), Siegfried Gilds, zei Jos van Leijen, witwasofficier, die op dit moment onderzoek doet naar een aantal advocaten en fiscalisten die diensten verlenen aan de onderwereld. Van Leijen maakt zich op voor de zaak tegen Rob B. en komt volgens hem de recente veroordeling van Andy Groenewoud, die ook een cliŽnt was van de verdachte fiscalist, goed van pas. In dit onderzoek duikt de advocaat Everts Hingst op, die het vorig jaar werd geliquideerd. Groenewoud was ook cliŽnt van Hingst. Hij vertegenwoordigde alleen maar onderwereldfiguren. De schok was dan ook groot toen Rob B., zijn vrouw en enkele van zijn zakelijke contacten op 10 oktober 2004 werden gearresteerd.

Volgens justitie Nederland is hij 'facilitair voor klanten met criminele antecedenten,' oftewel: hij maakt zich schuldig aan fraude en witwassen voor grote en kleine drugsbaronnen. B. zit in het dossier van de failliete Femis Bank, waarin tientallen miljoenen crimineel geld werden 'verstopt,' hij verrichtte hand- en spandiensten voor klinkende namen als Cor van Hout en Willem Endstra, en hij was volgens justitie partner in crime van advocaat Evert Hingst, die vorig jaar oktober voor zijn Amsterdamse huis door het hoofd werd geschoten. De verwachting is dat de verdachte fiscalist dit voorjaar voor de rechter zal moeten verschijnen. De vervolging van Rob B. is een testcase in de recent opgelaaide strijd tegen witwassen. In de jaren tachtig ging Rob B. ook in zaken met de reder Leo T., zijn buurman in het Noord-Hollandse Bergen. De scheepvaartondernemer behoorde in die dagen tot de kennissenkring van de spraakmakende drugshandelaar Johan V., alias 'de Hakkelaar,' die grote partijen hasj van Pakistan naar de Verenigde Staten en Canada smokkelde. Toen Leo T. begin jaren negentig zo'n internationale hasjlijn wilde opzetten, hielp Rob B. hem een handje. Hij regelde een vennootschap op CuraÁao, die de officiŽle eigenaar werd van de transportschepen. Op papier behoorde de onderneming toe aan een andere cliŽnt van Rob B., de Surinaamse rijsthandelaar Shyam Guptar. Dat ging goed tot er in 1991 voor de kust van Canada twee transporten met duizenden kilo's hasj werden onderschept.

Toen justitie doorkreeg dat de Bergense reder erachter zat, probeerde Rob B. te redden wat er te redden viel. Toen kwam Rob B. met zijn vaste cliŽnt Guptar, die tegenwoordig vastzit op verdenking van cokesmokkel, op de proppen. Hij stelde voor om te doen alsof de miljoenen toebehoorden aan de rijsthandelaar. De nodige papieren werden vervalst. Alleen moest er nog een advocaat worden geregeld die de miljoenen in Zwitserland ging claimen. Het oog viel op Oscar Hammerstein. Waar wordt Rob B. van berecht: meineed, valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting, benadeling van schuldeisers, heling, witwassen en overtreding van de Opiumwet. (bron: Vrij Nederland).

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname / Nickerie.Net

,02-03-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics