Nickerie.Net, donderdag 02 maart 2006  


Verscherpte controle bij westelijke grensposten

door Eric Mahabier en Ivan Cairo

Paramaribo - Leger en politie hebben de grenscontrole in het westen van het land verscherpt. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie zegt dat na overleg met collega Ivan Fernald van Defensie, aan de betrokken politie- en legereenheden instructies zijn gegeven hoe de bewaking verder op te voeren. Wat die instructies inhouden, wil de bewindsman niet kwijt. Op de vraag of de stijgende criminaliteit in Guyana reden geeft tot bezorgdheid, zegt hij dat er rekening mee gehouden wordt dat evenals in het verleden ook nu criminelen uit dat land hun toevlucht in Suriname zullen zoeken. “Wij willen geen land zijn waar mensen hun bescherming komen zoeken en daarom zijn we op scherp.”

In Guyana is Justitie en Politie bezig met een grootschalig onderzoek naar “ernstige delicten” die gepleegd zijn. Suriname en Guyana werken op politioneel gebied al geruime tijd samen. Aanvullend hierop zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden, dat de Surinaamse politie nog niet om assistentie is gevraagd bij opsporing van de daders van de moordpartij van afgelopen zondag in Georgetown. “Het geval is nog vers”, zegt hij, en de opsporingsdiensten in het buurland moeten de daders nog zichtbaar maken. Ook zou de Guyanese politie indicaties moeten hebben dat verdachten naar Suriname willen uitwijken.

In de regel is het zo, zegt Naarden, dat bij uitbraak in Guyana van zware en vuurwapengevaarlijke criminelen, onmiddellijk opsporingsbiljetten naar de Surinaamse politie worden gestuurd. Ook wanneer gevaarlijke criminelen worden opgespoord, krijgt de Surinaamse politie de signalementen en de ernst van de delicten doorgestuurd. De controle op vooral illegalen in het westen, zoals die nu is opgevoerd, is haast volgens het draaiboek, verklaart de politiewoordvoerder. “Als er een dergelijk ernstig feit in je buurland wordt begaan, verscherp je als politie automatisch de controle, omdat de kans dat die gasten naar jouw land proberen te vluchten reëel is. We wachten niet eerst op verzoeken vanuit het desbetreffend buurland”, zegt onder-inspecteur Humprey Naarden.-.


Kopzorgen Jagdeo om wapenroof Guyanees leger 33 mitrailleurs en 5 pistolen verdwenen

door Ivan Cairo

Paramaribo - De recente diefstal van 33 splinternieuwe AK-47 aanvalsgeweren en 5 pistolen uit een wapendepot van het Guyanees leger (GDF) geeft president Bharat Jagdeo van Guyana extra kopzorgen.

Dinsdag hield hij spoedtopoverleg met politiechef Winston Felix en de chefstaf van het leger, brigadier-genraal Eddie Collins. Maandag werd ontdekt dat in een wapenmagazijn van de hoofdkazerne in Georgetown vijf pistolen werden vermist. Nader onderzoek bracht aan het licht dat ook 33 zelfladende geweren zijn verdwenen. De diefstal moet tussen 23 februari, toen de laatste controle plaatsvond, en afgelopen zondag zijn gepleegd. In een persverklaring zegt de Guyanese regeringsvoorlichtingsdienst dat de opperbevelhebber – Jagdeo – tijdens het onderhoud met de topofficieren zijn ernstige bezorgdheid heeft geuit over de meest recente misdrijven in het land. Vooral de verdwijning van de automatische wapens van het leger baart hem zorgen. Het staatshoofd werd vervolgens geïnformeerd over de onderzoeken die naar beide incidenten gedaan zijn.

Brigadier-generaal Collins gaf daarbij aan, dat nauw wordt samengewerkt met de Guyanese politie om de wapens terug te vinden. Politie en leger in Suriname hebben na de geweldsgolf van het afgelopen weekeinde in Georgetown de controle en patrouilles in het westen opgevoerd. Rivierpatrouille van het leger leverde reeds enig succes op.

Dinsdagavond werden op de Corantijnrivier drie mannen aangehouden die vanuit Guyana naar Suriname overstaken. Het betrof twee Guyanezen die illegaal het land wilden binnenkomen en een Surinamer. In hun bezit hadden ze vijf kilo marihuana. De arrestanten zijn inmiddels overgedragen aan de politie. Er zijn aanwijzingen dat vermoedelijk twee van de gestolen aanvalsgeweren zondag zijn gebruikt bij de moord op acht personen in de wijken Eccles en Agricola. Vier andere personen raakten gewond. Op de vier plaatsen waar de moorden werden gepleegd, zijn meer dan vijfhonderd patroonhulzen, inclusief AK-47 hulzen gevonden. Vandaag komt de Guyanese Defensieraad bijeen en zal verder vergaderd worden over de onderzoeken die momenteel gaande zijn en de vorderingen die daarbij worden geboekt.-.

Bron/Copyright:

,02-03-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics