Nickerie.Net, dinsdag 07 maart 2006  


Regen stagneert padieoogst

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De zware regenval is als spelbreker opgetreden bij de voorjaarsoogst 2006, die al is aangevangen. Hierdoor stagneert de padieoogst. “Er is veel water in de rijstvelden en er ontstaan diepe combine-sporen, omdat de percelen niet droog zijn gelegd in de afgelopen periode,” zegt landbouwer Radjkoemar Triloki.

Toch vindt hij dat de oogst meevalt, ondanks het feit dat het gewas in bloei stond tijdens de regenperiode. Voor de korrelvorming is dat wel een nadeel. Triloki heeft op 1,4 hectare tachtig balen padie geoogst, wat neerkomt op ongeveer 3,8 ton ter hectare. “Ik heb mijn product voor 24 Surinaamse dollar contant afgezet bij een nieuwe opkoper die zich heeft aangemeld op de markt.” Triloki heeft geen last ondervonden van de recente ureumschaarste, maar moest het ureum wel veel duurder kopen dan voorgaande seizoenen. Boeren die in deze fase oogsten, weten ook niet tegen welke prijs zij hun padie hebben verkocht, omdat er nog geen opkoopprijs is vastgesteld. De boeren krijgen pas betaald wanneer er overeenstemming over de prijs wordt bereikt. Deze zal ongeveer 9 US dollar per baal zijn, vertelt verwerker en exporteur Moeni Ramadhin. “Vanwege de situatie op de exportmarkt kunnen we de boeren geen betere prijs aanbieden.” Hij vreest dat de opkopers niet veel padie zullen kopen, omdat meer dan 15.000 ton padie van de afgelopen oogst nog in de schuren ligt. “We kunnen onze padie niet afzetten op de internationale markten, omdat rijst van Guyana veel goedkoper is. De afzetprijs in het buitenland is 290 US dollar per ton. Wij moeten onze producten via Paramaribo exporteren en dat is 20 US dollar meer aan transportkosten op elke ton rijst die geëxporteerd wordt.” Ramadhin pleit voor betere havenfaciliteiten. De monding van de Nickerie- rivier moet worden uitgediept, zodat rechtstreeks via de haven te Nieuw Nickerie kan worden geëxporteerd. Deze zaken zijn bekend bij de overheid, maar er wordt geen actie ondernomen, zegt hij. Als zaken goed geregeld worden, denkt Ramadhin dat Suriname in de toekomst driemaal zoveel rijst kan afzetten op de internationale markten. “We zullen dan ook in staat zijn tegen Guyana te concurreren en de boeren een betere prijs te bieden voor hun product.”.-.

Bron/Copyright:

,06/03/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics