Nickerie.Net, dinsdag 07 maart 2006  


Spoedige oplossing rijstexport naar BraziliŽ

door Eric Mahabier

Paramaribo - De regering hoopt spoedig de rijstexport naar BraziliŽ op gang te brengen. Het parlement krijgt binnenkort een wetsontwerp over het verdrag dat Suriname en BraziliŽ in april 2005 hierover hebben getekend. Na goedkeuring treedt het verdrag in werking en kunnen rijstexporteurs jaarlijks 10 duizend ton rijst op de Braziliaanse markt afzetten.

Volgens vice-president Ramdien Sardjoe heeft de ministerraad het wetsontwerp al goedgekeurd. Suriname kan middels het verdrag rijst tegen bepaalde privileges afzetten. Sardjoe noemt in dat kader ontheffing van belasting in BraziliŽ en ďandereĒ faciliteiten. De Vereniging van Rijstexporteurs heeft vorige week een schrijven gericht aan het parlement en de regering. In de brief wordt het uitblijven van de uitvoering van dit verdrag van Surinaamse zijde aan de orde gesteld. Volgens het assembleelid Jiwan Sital (A-1) heeft het Braziliaanse parlement vorig jaar al goedkeuring gegeven aan dit verdrag en het wachten is nu op Suriname. ďHet blijkt dat wij weer eens ons huiswerk niet goed hebben gemaakt. Er moet haast hierachter gezet worden,Ē stelt hij. De schuren in Nickerie liggen intussen vol met padie. Verwerkers kunnen een belangrijk deel van de 30 duizend ton die op seizoenbasis geoogst wordt, niet kwijt, onder meer omdat de export naar Europa onder druk staat. De afzet naar BraziliŽ kan enorme verlichting hierin brengen.-.

Bron/Copyright:

,06/03/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics