Nickerie.Net, woensdag 08 maart 2006  


Veiling SML aangehouden Deviezencommissie spant kortgeding aan

Eric Mahabier

Paramaribo - De voor gisteren geplande veiling van de Stichting Machinale Landbouw (SML) is niet doorgegaan. Dit vanwege onduidelijkheid over de hypotheekakte, die gesloten is tussen het rijstbedrijf en Manglie. De rijsthandelaar heeft een viertal vorderingen op SML voor een totaalbedrag van zeven miljoen US dollar en had reeds advertenties geplaatst voor de executoriale verkoop van het rijstbedrijf. De Deviezencommissie heeft vorige week met toestemming van de kortgedingrechter zich als derde partij in het geding tussen SML en Manglie toegevoegd.

Volgens raadsman Freddy Kruisland van de Deviezencommissie wil zijn cliënt nietigverklaring van de hypotheekakte die tussen beide partijen is gesloten. De Deviezencommissie had toestemming verleend aan beide partijen voor het aangaan van een leningsovereenkomst voor een bepaald bedrag in Amerikaanse dollars. Naderhand is dit bedrag in Surinaamse dollars omgezet. Kruisland zegt dat dit tegen de wettelijke regelingen is en verder indruist tegen het beleid van de overheid ten aanzien van de muntstabiliteit. De hypotheek is gevestigd op elf hectare areaal, maar naderhand blijkt dat Manglie een vordering heeft op 52 hectare. Partijen verschijnen op 23 maart wederom voor de rechter.

Imro Manglie om een reactie gevraagd, zegt dat zijn advocaat Hugo Essed als gevolg van deze nieuwe ontwikkelingen, de veiling heeft laten aanhouden. Volgens hem haalt de regering allerlei “foefjes” uit om de schulden te ontlopen. “Ze hebben geld van me geleend om SML draaiende te houden en nu willen ze me mijn geld niet terugbetalen. Dit kan toch niet.” Manglie is van plan volgende maand via één van de vier overige vorderingen, SML weer op de veiling te gooien.

Intussen hebben de NDP-assembleeleden Rashied Doekhie, Rabinder Parmessar en Remie Tarnadi gisteren bij het parlement een interpellatievoorstel over de SML ingediend. De regering wordt uitgenodigd uitleg te komen geven over het privatiseringsproces bij dit bedrijf. Manglie heeft geen goed woord voor de regering over. De communicatie tussen hem, als potentiële koper, en de regering is er niet. Mede hierdoor is zijn animo voor de koop van Wageningen aan het afnemen.-.

Bron/Copyright:

,08/03/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics