Nickerie.Net, zaterdag 18 maart 2006  


SZN start endoscopisch onderzoek

Beta Debidien

NIEUW NICKERIE - Het Dr Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) biedt sinds kort de mogelijkheid tot endoscopisch onderzoek voor patiŽnten met maag-, darm- en galstoornissen. De ziekeninrichting beschikt nu over een endoscoop waarbij met behulp van een flexibele slang onderzoekingen kunnen worden verricht in de inwendige organen zonder de patiŽnt te opereren, zegt dokter Jan van Spreeuwel. Volgens hem zijn onderzoekingen met een endoscoop ook veel minder belastend voor patiŽnten. Het onderzoek van galwegen is voor het eerst gedaan in Nickerie.

Dr Van Spreeuwel onderzoekt een patiŽnt en wordt daarbij bijgestaan door zijn assistenten. Sinds kort beschikt het SZN over een endoscoop. Hierdoor is het mogelijk patiŽnten met maag-, darm- en galklachten inwendig te onderzoeken.

ďDit is een uniek gebeuren voor het district,Ē vertelt Otto Dewanchand, voorzitter van het Stichtingsbestuur van het SZN. Dewanchand geeft aan dat het ziekenhuis op de goede weg is wat betreft de verbetering van de kwaliteitszorg in het district. Voor dit technisch onderzoek zijn eerst voorzieningen getroffen in de rŲntgenkamer. Het ziekenhuis dankt de endoscoop aan zijn contacten in Nederland, waaronder de Rotery Dokters Bank en het Catharinaziekenhuis Eindhoven dat specialisten beschikbaar stelt voor het onderzoek en de behandeling van patiŽnten.

Ook specialisten uit Paramaribo bieden hun diensten aan in het SZN. In de afgelopen vier weken heeft de arts 56 patiŽnten endoscopisch onderzocht. Het betroffen onderzoekingen in de maag en de dikke darm. Bij enkele patiŽnten heeft hij met behulp van dit apparaat ook stenen weggehaald uit de galwegen. ďIn Paramaribo is dit onderzoek niet mogelijk, omdat ze daar deze speciale techniek niet hebbenĒ, zegt dokter Van Spreeuwel. Samen met zijn vrouw Janine van Spreeuwel en zuster Shobha Ramgoelam vormde hij een team in Nickerie. Dokter Van Spreeuwel is vrijdag vertrokken naar Nederland.-.

Bron/Copyright:

,18/03/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics