Nickerie.Net, vrijdag 24 maart 2006  


Parlement wil acties tegen kaftverbranders

door Eric Mahabier


Paramaribo - De Nationale Assemblée wil zich niet aansprakelijk voelen voor de schade die aan de gezondheid en het milieu wordt aangebracht door kaftverbranding en vraagt daarom aan de regering dringende maatregelen te treffen tegen boosdoeners.

In het verlengde daarvan moet ook de vergunning van een Nickeriaanse ondernemer die in 2003 vergunning heeft gekregen voor de verbranding van kaft, onmiddellijk ingetrokken worden. Diverse assembleeleden uitten deze gevoelens gisteren in het parlement.
    Assembleevoorzitter Paul Somohardjo, die in het weekend in Nickerie was, heeft na klachten hierover van de gemeenschap te hebben gehoord, de zaak in het parlement gebracht. Aan de minister van Regionale Ontwikkeling heeft hij duidelijkheid gevraagd over deze situatie. De Nieuw Fronters Otmar Rodgers, Carmelita Ferreira en Kries Matai voerden, ondersteund door VVV’er Hariette Ramdin, aan dat de volksgezondheid in Nickerie ernstig bedreigd wordt door de kaftverbranding. Naast ademhalingsproblemen zijn bij Somohardjo ook gevallen bekend van kanker. Rodgers praat zelfs van een dode.

    Volgens Ramdin zijn er in Nickerie vijftien illegale kaftverbranders. Van de zesenwtintig molenaars zitten twintig in dichtbevolkte gebieden. Ferreira en Matai hebben meerdere malen in het parlement aandacht voor dit vraagstuk gevraagd, echter zonder resultaat. Vice-president Ramdien Sardjoe vindt het nuttig eerst een onderzoek te laten door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname en de Regionale Gezondheidsdienst, alvorens de regering de vergunningen intrekt. De regering wil het een en ander binnen het wettelijk kader doen. Het rapport zal de intrekking rechtvaardigen.-.
 

Bron/Copyright:

,24/03/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics