Nickerie.Net, dinsdag 28 maart 2006  


Coronie applaudisseert opgelucht voor pandit

door Ron Duysker

TOTNESS - “Ik heb haar al afgelopen donderdag gebonden, en ik ga het proces vandaag afronden. Ook zij was blij en dankbaar dat ze eindelijk kan gaan rusten”, vertelt de energieke pandit Aneroedh Gangaram Panday over zijn voor het menselijk oog onzichtbare tête-à-tête met Gaily. Gisteren was de spanning te snijden in Totness, in het kokosdistrict Coronie. Dit door de rituelen die de pandit uitvoerde voor “het definitief ter ruste brengen van de geest van Gaily.”

Pandit Aneroedh Gangaram Panday is bezig met rituele voorbereidingen op de Tata Colinschool, bijgestaan door een assistent.

Voorbereidingen bestaan uit het klaarmaken van voedsel voor de rituelen. Eén daarvan is op de Tata Colinschool, bedoeld om weer contact te leggen met de geest van de elf jaar geleden tragisch omgekomen jonge Coroniaanse vrouw. De pandit vertelt dat hij dit keer voedsel voor haar had en dat ze hiervan “flink heeft gegeten”. Al om negen uur is de in Nederland wonende hindoe-geestelijke, met gevolg, bezig voorbereidingen te treffen ten huize van familie Mathoera. Daar werden rode vlaggen geplaatst met een zakje met inhoud aan een bamboestok. Na deze intergeestelijke ontmoeting gaat Gangaram Panday naar alle vier hoeken van het terrein van de mulo-afdeling van de school in de Gouverneurstraat. Intussen is er een ware volkstoeloop ontstaan, vele Coronianen – van jong tot stokoud – zijn de handelingen van de pandit komen volgen. De pers uit Nickerie is er ook en er wordt zelfs een geluidinstallatie aangerukt, om het geheel verstaanbaar te maken voor de aanwezigen. Met enthousiast applaus prijzen de overwegend van creoolse afkomst zijnde toeschouwers de handelingen van de pandit. Dan verplaatst de groep zich naar de lbgo-depandance van de Tata Colinschool. Daar wordt een dienst gehouden voor de goden, volgens de pandit. Gangaram Panday, die ook radioman is in Rotterdam, weet zeer boeiend uit te leggen wat hij doet. Een opgeluchte districtscommissaris Ingmar Walden tegenover de toegestroomde pers: “Ik ben zeer blij dat de kinderen verlost zijn van de onheilstichtende geest.” Volgens pandit Gangaram Panday zal het nu rustig zijn op beide afdelingen van de Tata Colinschool. Het gelukkigst lijkt directrice Truus End. “Ik geloof in de Here, Hij zal een bedoeling hebben met de spontane pandit, die notabene met vakantie hier is. Welke, zal de toekomst uitwijzen.”-.

Bron/Copyright:

,28/03/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics