Nickerie.Net, maandag 03 april 2006  


Voorbij die glorie tijden van de KLM en de SLM

Paramaribo - KLM en SLM verliezen binnenkort hun monopolie op vluchten van en naar Suriname. Martinair wil op Paramaribo vliegen en verwacht een prijzenslag. Het samenwerkingsverband van KLM en SLM wordt vanwege mededingingswetgeving ontbonden. Of er een prijzenslag ontstaat is onduidelijk. De KLM blijft vliegen op Paramaribo. Martinair en Arkefly hebben al belangstelling getoond. Martinair is van plan een lijndienst op Paramaribo op te zetten. Als zij ergens op gaan vliegen, ziet men er brood in. Zij wachten al heel lang op toestemming van de overheid in Nederland en Suriname.

Zodra de vergunningen rond zijn, gaat men de vluchten inroosteren, aldus een woordvoerder. De samenwerking tussen SLM en KLM werd begin jaren negentig in het leven geroepen om met name de positie van de nationale Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM te beschermen. Omdat vliegen op Suriname voornamelijk in de kerst- en zomervakantie lucratief is, meldden zich in het verleden vliegmaatschappijen die alleen in die perioden vlogen. Vanwege 'maatschappelijke en economische' redenen besloten beide landen tot de jointventure die SLM in de lucht hield en het heel jaar door vaste lijndiensten garandeerde. Volgens het Comité Verlaging Vliegtarieven maakten KLM en SLM zich schuldig aan uitbuiting van het Surinaamse volk. Dat is zeker zo. Jarenlang heeft men de klanten flink wat geld uit de zakken geklopt. Monopolie was leuk en nu is het teneinde.

De komende tijd zal er een ware concurrentieslag uitbreken. Hopelijk ten voordele van de klanten. De risico’s zijn best groot voor onze national carrier gelet op de relatief slechte voorbereiding op de ‘open sky.’ Ook het bedrijfsongeluk met het enige vliegtuig op de Mid-Atlantische route geeft aan hoe kwetsbaar onze SLM is. In de komende maanden zal moeten blijken wie de meeste tickets kan verkopen en wie het grootste marktaandeel kan veroveren. De vliegindustrie heeft het niet makkelijk deze dagen. Hoge prijzen voor brandstof en een zware concurrentie van lage tarieven in de luchtvaart maken dat vele vliegmaatschappijen het niet meer redden. Welk lot de SLM is beschoren, is op het ogenblik onduidelijk. Men zwijgt in alle talen. Je zou nu een massale aanmoediging moeten organiseren via de media om Surinamers hier en aan de andere kant van de Atlantische oceaan te overtuigen dat men moet kiezen voor de SLM. Maar dat gebeurt niet. Het lijkt op een periode van rouw. Na een politieke stunt voor de verkiezingen, de aankoop van een overjarige en brandstof slurpende Boeing, is gebleken dat het toch een niet al te goedkope deal is. Men is er achter gekomen dat deze aankoop heel duur in onderhoud is. Er zullen nieuwe markten moeten worden veroverd, ook binnen de regio. Gokken op de Mid-Atlantische route exclusief brengt vele risico’s met zich mee. Diversificatie en alternatieve bestemmingen tegen betaalbare prijzen. Het is wel eng voor onze samenleving dat dit historisch moment (de ontkoppeling van twee partners) met de stille trom gaat. Er is geen reden tot feest. Ook de stemming tussen de partners is al een tijdje niet goed. De KLM heeft zich ook nooit gedragen als partner. Nu zal de SLM echt moeten gaan bewijzen of zij onder de kleintjes een vuist kan maken tegen de ‘groten.’ Het is een taak van het management van de SLM om tijdig het roer om te gooien. De overheid zal haar bemoeienis moeten terugbrengen. Men kan de SLM niet meer gebruiken voor politieke patronage en het bijna misbruiken voor privé belangen van enkelen. Neen, men zal moeten gaan inzien dat het gaat om keiharde zakelijkheid.

En deze zakelijkheid vraagt om een heel ander soort management van de leiding, van het personeel en de aandeelhouders. Wij zijn allemaal debet aan de situatie die nu aan het ontstaan is voor de SLM. Tijd is nu de vijand van de maatschappij en het is de vraag of er voldoende vakmanschap en stuurmanskunst aanwezig is bij de leiding van het bedrijf om de koers te veranderen. Neen, zeggen de pessimisten. Het is te laat en velen zitten niet op de juiste plek. Velen zijn politiek geregeld en het brood en beleg is voor ze klaargemaakt. Nu gaat het spannen of de SLM die kracht kan opbrengen om in de nieuwe situatie zich in stand te houden. De regering heeft ook hier een schone taak. Wat kan je doen aan een overlevingsplan voor de SLM? Men moet niet wachten tot de dingen gaan gebeuren; men zal nu moeten komen met een doordacht plan. Laten wij hopen dat onze nationale trots kan overleven in de komende periode.

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname / Nickerie.Net

,03-04-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics