Nickerie.Net, woensdag 12 april 2006  


SZN eerste volledig geautomatiseerd ziekenhuis

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - “Binnen enkele dagen zal het dokter Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) het eerste volledig geautomatiseerd ziekenhuis in Suriname zijn. Er moeten nog wat modules aangepast worden, dan zijn we zover.” Dat zei algemeen directeur Ravien Changoer gisteren bij de ingebruikname van het automatiseringssysteem van de ziekeninrichting.

Het SZN heeft een Medisch Informatie Systeem laten ontwikkelen om het overzicht van alle afdelingen te waarborgen en de patiënten beter van dienst te kunnen zijn. Het ‘medisch informatie systeem’ is opgebouwd volgens het model van M Gordon en gericht op de behoeften van de Surinaamse medische sector. Het bestaat uit een volledig patiënten- en verpleegkundig dossier voor onder meer mannen, vrouwen, kinderen en de kraamafdeling. Daarnaast heeft het systeem een volledige digitalisering van poliklinische en klinische polibezoeken, zodat vanuit alle locaties digitale labaanvragen gedaan kunnen worden.

Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid, vindt dat automatisering geheel past binnen een modern ziekenhuis. “Het minimaliseert de kosten, terwijl de medische zorg met de dag duurder wordt.” Hij hoopt dat in de komende periode alle instellingen onder zijn ministerie ook volledig geautomatiseerd zullen worden. Waterberg merkte op dat men in Nickerie veel probeert te doen om het ziekenhuis werkelijk tot een ziekeninrichting te maken waar de zorg op een redelijk en goed niveau geboden wordt aan de zieke mens.

Het SZN heeft ook de Medium Care Unit in gebruik genomen. “Deze unit voldoet helemaal aan de eisen van een Medium Care,” zegt Changoer. In deze ruimte kunnen zes mensen opgenomen worden. Er is ook een afgebakende infectieruimte. Ingaande gisteren kunnen behalve personeelsleden ook studenten en patiënten gebruikmaken van de opleidingsunit. Middels het uitreiken van de certificaten aan de participanten zijn de trainingen management, telefoontechnieken en patiëntvriendelijkheid afgesloten binnen het ziekenhuis. In totaal hebben 72 personeelsleden deelgenomen aan de trainingen die ongeveer een maand hebben geduurd.-.

Bron/Copyright:

de Ware Tijd / Nickere.Net

,11/04/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics