Nickerie.Net, woensdag 19 april 2006  


Martinair popelt om Suriname aan te doen

"Tarieven tussen de 250 en 325 euro"

Geplaatst: 19/04/2006

Paramaribo - Martinair wil zijn zomerschema aanpassen als het nog deze maand toestemming krijgt om op Paramaribo te vliegen. De vergunning is al een half jaar geleden aangevraagd. De maatschappij, voor 50 procent bezit van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij, (KLM), verwacht deze vrijwel zeker te krijgen. ‘Ons zomerschema ligt al vast. Maar als we de vergunningen krijgen, gaan we ook zo snel mogelijk met die geregelde verbinding beginnen. De tarieven zullen tussen de 250 en 325 euro zijn,’ zegt Martinair’s woordvoerder Erik van Doezelaar. De maatschappij treft voorbereidingen om na 1 mei ook op Suriname te vliegen.

Over een maand eindigt het dertienjarig monopolie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, (SLM), en KLM op de Mid-Atlantische route. Volgens het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat bestaat er voldoende interesse van luchtvaartmaatschappijen om op Paramaribo te vliegen. Naast Martinair heeft ook het toerbedrijf TUI, eigenaar van het luchtvaartbedrijf Arkefly, belangstelling voor Paramaribo. ‘Het kabinet moet uiteindelijk besluiten welke maatschappijen toestemming krijgen vluchten uit te voeren tussen Nederland en Suriname,’ zegt een woordvoerder van het ministerie. Komende week vindt in Suriname het laatste bilateraal ambtelijk overleg plaats over het verlenen van de vergunningen. Volgens John Veira, hoofd van de Luchtvaartdienst, gaat het hoofdzakelijk om formele diplomatieke afwikkeling van de afspraken, die in 2004 zijn gemaakt.

Er wordt een gezamenlijk stuk voorbereid, waar Suriname en Nederland zich in kunnen vinden. De Nationale Assemblee zal de gewijzigde Luchtvaartovereenkomst binnenkort goedkeuren, waarna de liberalisatie een feit is. Het gevolg hiervan, gezien ook de lage tarieven die Martinair zal hanteren, dat de SLM ophoudt met bestaan en waarschijnlijk in handen komt van de KLM. Martinair en TUI zien Suriname in ieder geval als een belangrijke toeristische bestemming. Bovendien keren Surinamers die in Nederland wonen, geregeld terug naar hun geboorteland. Als de vergunning wordt verleend, kan de eerste TUI/Arkefly-vlucht al in november vertrekken. ‘De laatste jaren hebben we al een redelijk succesvol toeristisch programma naar Suriname ontwikkeld. Niet moeilijk om de vliegtuigen vol te krijgen,’ zegt een zelfverzekerde Steven van der Heijden, directeur van TUI-Nederland.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname / Nickerie.Net

,19-04-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics