Nickerie.Net, woensdag 19 april 2006  


Ziektes van nu: Computerogen

Een eeuw geleden bestond het nog niet, nu zijn het dingen waar de gemiddelde mens voor uit moet kijken: moderne ziektes. Met airconditioning, computers, hoge werkdruk, en een vierentwintig-uur-mentaliteit worden we vatbaarder voor nieuwe (mode)ziektes. Het verschijnsel ‘computerogen’ is hier één van, en iedereen die vrijwel dagelijks achter de computer zit kan zich misschien herkennen in de onderstaande tekst.

Moderne Ziektes - computerogenComputerogen is een nieuwe ‘medische’ term die uiteraard te maken heeft met de staat van je ogen tijdens het werken met de computer. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat wanneer je langer dan vier uur per dag achter je beeldscherm te vinden bent, je meer kans hebt op bijziendheid. Bovendien vergeten we nog wel eens met onze ogen te knipperen wanneer we naar een beeldscherm staren en kan de grote hoeveelheid licht dat van een monitor komt zorgen voor pijnlijke en branderige ogen.

Hoe herken je computerogen? Wanneer je last hebt van computerogen heb je last van minstens één, maar misschien meerdere van de volgende kenmerken: Tijdens of na het werken op de computer prikkelende of brandende ogen, minder scherp zicht of moeite met focussen, vermoeidheid, tranen in je ogen en/of flitsen voor je ogen. Na het computeren kan het zich uiten in moeite met televisie kijken of lezen, moeite met het autorijden (verblindende lichten, vermoeidheid, moeite met kijken) en moeite met het überhaupt openhouden van je ogen.

Wanneer je last van computerogen hebt, is hier wat aan te doen:

Verder is het verstandig om kleine pauzes in te lassen tijdens het werken op de computer. Iedere twee uur een pauze van een kwartier wordt aangeraden, maar is natuurlijk niet altijd mogelijk. Probeer in ieder geval geen hele dagen achter het computerscherm te slijten, ga dagelijks even naar buiten en laat je ogen even rusten tijdens bijvoorbeeld de lunch. Kijken naar een beeldscherm vraagt erg veel inspanning van je ogen, en het is dus niet zo gek dat je ’s avonds met pijnlijke ogen thuiskomt.

Computerschermen brengen het gevaar van bijziendheid met zich mee. Dit betekent dat je dichtbij scherp kunt zien, maar veraf objecten niet goed scherp ziet. Dit probleem is natuurlijk op te lossen met lenzen of een bril, maar je wilt deze (dure) hulpmiddelen liever voorkomen. Probeer daarom je ogen zo veel mogelijk rust te geven, je beeldscherm op een armlengte van je lichaam af te plaatsen en de bovenkant van de monitor ongeveer ter hoogte van je voorhoofd te plaatsen. Voorkomen is beter dan genezen, dus doe er wat aan!

 

Bron/Copyright:

Too Stylish / Gera /  Nickerie.Net

,19-04-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics