Nickerie.Net, donderdag 20 april 2006  


‘Hogerhand’ torpedeert ordeningsplan Nickerie

door Eric Mahabier

Paramaribo - Vanuit Paramaribo is vorig jaar “van hogerhand” er een stokje voor gestoken dat een ordeningsplan doorgevoerd is in het district Nickerie. Dit plan omvatte onder meer verregaande veiligheidsmaatregelen, die de grensoverschrijdende criminaliteit vanuit Guyana moesten indammen. Ordening van de backtrackroute, het aanwijzen van een aanmeerplaats, het opzetten van militaire, politie- en douaneposten om zicht te hebben op de binnenkomende goederen en personen waren hiervan onderdeel.

Gewestelijk politiecommandant Elfriet Metroos bevestigt dit, nadat de Ware Tijd vanuit diverse bronnen in Nickerie hiervan op de hoogte was gesteld. Nickerie is momenteel in de greep van illegaliteit en criminaliteit. Naast drugsvangsten, geld- en mensensmokkel is er ook sprake van wapensmokkel. Volgens Metroos was het plan onder directe verantwoordelijkheid van de toenmalige districtscommissaris, Hein Ramnewash, en aan de uitvoering ervan zouden alle gewapende diensten deelnemen. “Alles was al in kaart gebracht, maar op een bepaald moment hebben we van de districtscommissaris vernomen dat we opdracht hebben van hogerhand om alle activiteiten stop te zetten en zo zijn de activiteiten ook stopgezet”, aldus Metroos. Wie ‘van hogerhand’ is, kon Metroos niet achterhalen. De politie is echter gezien haar verantwoordelijkheid op haar eigen wijze door blijven gaan met het treffen van maatregelen die de veiligheid moeten garanderen.

Ramnewash weerspreekt vanuit hogerhand opdracht gekregen te hebben om het plan stop te zetten. Volgens hem was hij genoodzaakt het plan on hold te zetten omdat op een gegeven moment met de toetreding tot de Caricom Single Market (CSM) een “bruyabruya-situatie” ontstond, waarbij nader overleg met de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Transport, Communicatie en Toerisme noodzakelijk was. “Ik heb geen enkele opdracht van hogerhand gekregen. Maar de controle ging wel door ondanks dat het plan on hold werd gezet.”.-.

Bron/Copyright:

de Ware Tijd / Nickere.Net

,20/04/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics